© Bart Dewaele

Parket: “Diefstal autopsierapporten van 22 maart was geen gerichte actie”

De 27-jarige man die is opgepakt omdat hij uit een harde schijf zou gestolen hebben met de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016, is een teruggekeerde Syriëstrijder. Er is geen aanwijzing dat het om een gerichte diefstal ging of dat er een link is met het dossier van de aanslagen. Dat meldt het Brusselse parket.

cel, adm, mtm

De diefstal vond vorige week donderdag plaats in het Portalisgebouw in Brussel. Een persoon drong daar op de gelijkvloers verdieping het bureau van een wetsarts binnen en ging ervandoor met een aantal spullen, waaronder een harde schijf waarop verslagen van medische onderzoeken en autopsierapporten stonden met betrekking tot verschillende lopende gerechtelijke onderzoeken. Het ging onder meer om de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016.

27-jarige teruggekeerde Syriëstrijder

Het parket opende meteen een gerechtelijk onderzoek en intussen werd al een verdachte geïdentificeerd en opgepakt: de 27-jarige Ilias Khayari. De man is een teruggekeerde Syriëstrijder, afkomstig uit Laken en heeft de Belgische nationaliteit.

De man ontkende elke betrokkenheid, maar werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en verschijnt woensdagvoormiddag voor de Brusselse raadkamer. Gerechtelijke bronnen betwijfelden dinsdagavond dat het om een gerichte diefstal ging, omdat hij naast de harde schijf nog verscheidene andere goederen gestolen zou hebben en omdat de verdachte aanvankelijk niet te linken was met de aanslagen van 22 maart of de slachtoffers. Het Brusselse parket bevestigt dinsdagochtend dat er geen aanwijzing is dat het om gerichte diefstal ging of dat er een link zou zijn met het dossier van de aanslagen.

Nu blijkt dat de man weliswaar niet meteen in verband kan worden gebracht met de aanslagen, maar wel een teruggekeerde Syriëstrijder is. Khayari trok in december 2012 naar Syrië, via het Duitse Düsseldorf. Volgens informatie van het gerecht nam hij wel degelijk de wapens op in Syrië. Hij zou zich daar hebben aangesloten bij Majlis Shura Mujahedi, een groep waar veel ex-Sharia4Belgium-leden zich bij aansloten. De groep werd in 2013 opgenomen in ISIS. Daarna zou Khayari zich aangesloten hebben bij het Free Syrian Army.

Hij werd gerekruteerd door de beruchte ronselaars Jean-Louis Denis en Khalid Zerkani. De haatprediker Denis werd veroordeeld tot vijf jaar cel, maar is intussen terug vrij. Bij zijn vrijlating stelde hij dat moslims op systematische basis opgesloten worden “omdat ze moslim zijn”. Hij noemde de vleugel waar hij zat, een afdeling speciaal voor geradicaliseerde moslims, een plaats van “psychische foltering” die mensen “enkel sterkt in hun overtuiging”.

Vermeende onthoofding, terugkeer en proces

In juni 2013 keerde Khayari naar België terug. Een vijandige kogel had hem een klaplong en een gebroken bovenarm bezorgd. Na zijn terugkeer werd hij opgepakt, wellicht op 28 februari 2014. Op 26 september werd hij terug vrijgelaten in afwachting van zijn proces in 2016. Hij stond daar terecht voor deelname aan een terroristische groep, werd schuldig bevonden en kreeg vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Intussen heeft hij, met voorarrest, zijn straf uitgezeten en is sinds midden 2018 terug vrij.

Khayari werd dus toen enkel schuldig bevonden van deelname aan een terroristische groep. Hij zou ook nog in een telefoongesprek op 3 mei 2013 aan vriend bekend hebben dat hij iemand onthoofd had, maar daar stond hij alsnog niet voor terecht.

">Meer over