© Bart Dewaele

Autopsieverslagen van slachtoffers aanslagen 22 maart gestolen uit gebouw Brussels parket

Bij een diefstal in het gebouw van het Brusselse parket zijn de autopsieverslagen van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart gestolen. Dat bevestigt woordvoerder Ine Van Wymeersch. Er is een verdachte aangehouden, maar die ontkent de feiten.

jvh

De diefstal vond vorige week donderdag op klaarlichte dag plaats in het Portalisgebouw. Uit het kantoor van een wetsdokter op het gelijkvloers van dat gebouw van het Brusselse parket werd onder andere één externe harde schijf gestolen, met daarop onder meer de verslagen van de autopsie van de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek.

Volgens gerechtelijke bronnen ging de dader er niet alleen vandoor met de harde schijf, maar ook nog met andere spullen, zoals een dictafoon, zodat het erop lijkt dat het niet om een gerichte diefstal van de autopsierapporten ging. Het onderzoek naar de feiten loopt nog. Er is een verdachte opgepakt en in verdenking gesteld, maar de 27-jarige man ontkent alle betrokkenheid. E.K.I. zou ook geen enkele link met de aanslagen van 22 maart of de slachtoffers hebben. Hij moet morgen voor de Brusselse raadkamer verschijnen.

De gestolen harde schijf werd nog niet teruggevonden. Volgens het federaal parket zou de diefstal geen gevolgen hebben voor het onderzoek naar de aanslagen zelf. Alle autopsierapporten zijn immers ook in papieren versie aan het dossier gevoegd.

Parket “betreurt dat slachtoffers nieuws via pers hebben moeten vernemen”

“Dit is zeer verbazingwekkend nieuws. We stellen ons de vraag waarom specifiek deze zaken gestolen worden. Het is tamelijk onbegrijpelijk, het laatste wat je zou verwachten, dat er interesse bestaat voor dergelijke informatie”, verklaart Philippe Vansteenkiste, voorzitter van de slachtoffervereniging V-Europe, aan VTM Nieuws.

Het federaal parket betreurt dan weer dat de slachtoffers het nieuws van de diefstal via de pers hebben moeten vernemen. “We hadden hen graag eerst zelf op de hoogte gebracht, maar het betrokken nieuwsmedium is niet op die vraag ingegaan”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket. “Wij beschikken over een cel die zich specifiek bezighoudt met de slachtoffers en steeds probeert alles te doen om de slachtoffers tijdig op de hoogte te brengen. In dit geval hadden we gevraagd om 24 uur te wachten met de berichtgeving over de diefstal, om ons de tijd te geven de slachtoffers persoonlijk te verwittigen zodat zij dit nieuws niet via de pers zouden vernemen. Dat is ons geweigerd en we betreuren dan ook dat de slachtoffers dit nu via de pers hebben moeten vernemen.”

Meer over Aanslagen Brussel