Laatste Fokker verlaat Deurne

Van op de luchthaven van Antwerpen is dinsdagmiddag het laatste Fokker 50-vliegtuig vertrokken van luchtvaartmaatschappij VLM Airlines, die vorig jaar definitief ten onder ging. De twintig meter lange romp van het toestel wordt via de weg naar Neerhespen in Vlaams-Brabant getransporteerd, waar hij zal worden gebruikt om drugs- en explosievenhonden van de federale politie te trainen.

ATV

Eind november waren al drie Fokkers van VLM vanuit Deurne naar Zweden vertrokken, nadat de luchtvaartmaatschappij enkele maanden eerder in vereffening was gegaan. De toestellen, die in hun VLM-periode vooral vlogen tussen Antwerpen en Londen, werden gekocht door het Zweedse luchtvaartbedrijf Amapola.

© Dirk Kerstens

Op de luchthaven in Antwerpen stond sindsdien nog één Fokker 50. Onderdelen ervan waren gebruikt als wisselstukken op andere toestellen, waardoor het niet meer mogelijk was om met het vliegtuig te vliegen.

Het toestel werd de voorbije weken gedemonteerd door de Belgische start-up Aerocircular. “De romp van het toestel krijgt een nieuw leven bij de dienst hondensteun van de federale politie”, zegt Toon Wassenberg van Aerocircular. Het bedrijf ontmantelt vliegtuigen op een manier dat zo veel mogelijk stukken en materialen op een waardevolle manier hergebruikt kunnen worden.

Het demonteren van de vleugels en de staart van de Fokker en de opfrisbeurt van de romp namen enkele weken in beslag.

Onder politiebegeleiding wordt de romp vervoerd van Deurne naar het militair domein in Neerhespen, een deelgemeente van Linter in Vlaams-Brabant. Daar wordt het interieur van het toestel afgewerkt om dienst te kunnen doen als trainingscentrum voor drugs- en explosievenhonden. Door te oefenen in het toestel kunnen de dieren vertrouwd raken met speuren in een vliegtuig.

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio