© BELGAIMAGE

Steeds meer studenten halen hun doctoraat

Vlaamse doctoraatsstudenten brengen steeds vaker hun project tot een goed einde. Vandaag dienen zeven op de tien hun proefschrift ook effectief in. Achttien jaar eerder slaagde nog minder dan de helft, bericht De Morgen dinsdag.

Meer studenten kiezen voor een doctoraatstraject. Ook hun slaagkansen nemen toe. Het aantal studenten dat na vier tot acht jaar de meet haalt, is momenteel 70,3 procent. Achttien jaar geleden lag dat nog op 46,7 procent. Dat blijkt uit gegevens van onderzoekscentrum Ecoom. Zij keken naar de resultaten van de doctoraatsstudenten die tussen de academiejaren 1990-1991 en 2008-2009 begonnen. Om als geslaagd te worden geteld, moeten zij hun graad binnen acht jaar behalen.

Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), vindt het stijgend aantal behaalde doctoraten positief. “We krijgen een groot kennispotentieel op onze arbeidsmarkt. Een doctoraat is de sleutel tot meer kansen op werk en een hoger inkomen.”

Deskundigen kijken vooral naar de meer praktische begeleiding als verklaring voor het succes. Al kan de stijging niet alleen daardoor veroorzaakt zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER