© REUTERS

Nasser Al-Attiyah neemt meteen de leiding in Dakar-rally, Tom Colsoul rijdt derde tijd

Nasser Al-Attiyah (Toyota Overdrive Racing) heeft maandag in Peru de eerste klassementsrit in de 41e Dakar gewonnen. De 48-jarige Qatarees had in Pisco 1:59 voorsprong op de winnaar van vorig jaar, de Spanjaard Carlos Sainz (MINI John Cooper Buggy). De Pool Jakub Przygonski en Tom Colsoul (MINI John Cooper Works) reden de derde tijd, op 2:00 van dagwinnaar Al-Attiyah.

LEES OOK. Spanjaard Joan Barreda Bort snelste motorrijder in eerste etappe in Dakar-rally

De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota Overdrive Racing), de Fransman Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Buggy) en de Nederlander Bernhard ten Brinke (Toyota Overdrive Racing) reden respectievelijk de zesde, zevende en achtste tijd. Opvallend is de dertiende tijd van Sébastien Loeb (Peugeot 3008 DKR). De Fransman verloor al 6:07, wat behoorlijk veel is voor een korte klassementsrit van 84 kilometer.

De Fransmam Mathieu Serradori (Buggy), bijgestaan door de Belgische navigator Fabian Lurquin, reed de achttiende tijd, op 7:04 van Al-Attiyah. Stéphane Prévot, de navigator van de Fransman Philippe Gache (Buggy SMG), reed als 27e over de finish op 10:48 van de dagwinnaar. Net voor de start kreeg Prévot goed nieuws. Zondag leek het erop dat één van de twee servicetrucks van zijn team niet van start zou kunnen gaan omdat de sleutel zoek was, maar het euvel werd opgelost.

Behalve in 1991 is het nog nooit gebeurd dat een rijder die de eerste rit bij de wagens wint, ook de eindzege op zak steekt. In 1991 won de Fin Ari Vatanen de proloog, dertien klassementsritten later zijn vierde Dakar. Al-Attiyah is de eindwinnaar van 2011 en 2015. Maandag boekte hij zijn 31e etappezege.

Nasser Al-Attiyah heeft dinsdag de twijfelachtige eer om als eerste voertuig de woestijn in de duiken. In de 342 kilometer lange rit tussen Pisco en San Juan de Marcona starten de wagens voor de motoren.

Tom Colsoul tevreden met resultaat

"We hebben een goede rit gereden. Ik kan het niet anders verwoorden dan dat", reageert Tom Colsoul tevreden. "We hebben een strak tempo gereden en hebben geen fouten gemaakt. Het was ook niet de moeilijkste rit van de rally. Toen ik de tijd zag, was ik toch wel verwonderd van onze prestatie. We rijden de derde tijd op slechts één seconde van Carlos Sainz. Die ene seconde verschil is een geschenk, want dat zorgt ervoor dat we dinsdag niet als tweede maar als derde de baan op mogen. In een rit waar de wagens uitzonderlijk voor de motoren starten, maakt dat toch wel een verschil. We gaan in de duinen twee lijnen voor ons hebben en dat is vooral in de eerste 80 kilometer ideaal. Nadien volgt een offroad gedeelte met af en toe nog een duin, maar niet zo erg als in het begin. In totaal zullen we 90 procent offroad rijden."

Fabian Lurquin had moeilijkere etappe verwachtMathieu Serradori en Fabian Lurquin (Buggy) zijn op hun eigen tempo aan de 41e Dakar begonnen. Het duo hield er een rustig ritme op na en eindigde als achttiende in de eerste rit.

"We hebben de eerste rit afgewerkt zoals we dat vooraf gepland hebben" zegt Fabian Lurquin. "Ik denk dat we op 75 procent van ons kunnen hebben gereden. Een rustig en correct ritme om er een beetje in te komen. Met onze achttiende tijd hebben we dinsdag ook een goede startpositie. Eigenlijk was de rit makkelijker dan verwacht. Het zand en de eerste duinen vielen al bij al goed mee, net als de navigatie. We zijn tevreden over onze prestatie. Dinsdag wacht ons een zwarte rit van 342 kilometer. We gaan dan het ritme een beetje opdrijven en zien wel waar we uitkomen."

Titelverdediger Nikolaev pakt dagzege bij de trucks, Willemsen tweede op 18 seconden

De Rus Eduard Nikolaev (Kamaz) is de Dakar 2019 begonnen met een ritzege. De winnaar van vorig jaar was 18 seconden sneller dan de Nederlander Ton van Genugten (Iveco), met als navigator de Belg Peter Willemsen. De derde plaats was voor de Argentijnse teamgenoot van Van Genugten, Federico Villagra (Iveco), die 53 seconden trager was dan Nikolaev.

Na een jaar afwezigheid zorgde de Nederlander Gerard de Rooy (Iveco) meteen voor spektakel. Halfweg de rit had hij de tweede tijd. Naar het einde van de rit toe vatte een wiel vuur. De Nederlander reed gewoon verder en was maar een fractie trager dan Van Genugten en Villagra. De Rooy volgt op 1:44 van dagwinnaar en leider Nikolaev.

De Belgische trucks van Yves Rutten (Ford), Peter Van Delm (Ford) en Dave Berghmans (Iveco) hebben hun rit nog niet afgewerkt.

Meer sportnieuws