Drastische machtswissel bij Ferrari: renstal ontslaat F1-teambaas

Maurizio Arrivabene Foto: Ferrari

Drastische machtswissel bij Ferrari: renstal ontslaat F1-teambaas

Print
Ferrari heeft officieel het vertrek bevestigd van teambaas Maurizio Arrivabene. De teambaas van het F1-team van Ferrari is de zoveelste naam in een lange rij van medewerkers die de voorbije jaren aan de kant werden gezet. De 61-jarige Italiaan moet zijn leidinggevende functie afstaan aan Mattia Binotto, die sinds juli 2016 werkzaam was als technisch directeur bij het befaamde raceteam.

Nadat het Italiaanse Gazetta dello Sport eerder vandaag al berichtte dat Arrivabene Ferrari zou verlaten gonsde het een ganse dag van geruchten. Uiteindelijk liet Ferrari 's avonds in een persbericht weten dat de wegen van het Italiaanse merk en Maurizio Arrivabene scheiden.

"Na vier jaar van enorme toewijding verlaat Maurizio Arrivabene het team," luidt het in een mededeling. "De beslissing werd gezamenlijk met het topmangement van het bedrijf genomen en dat na lange gesprekken over de persoonlijke belangen van zowel Maurizio alsook het team."

Arrivabene werd eind 2014 aangesteld als vervanger van Marco Mattiacci. Zijn opdracht was helder: maak Ferrari weer wereldkampioen. Sebastian Vettel was de aangewezen piloot, maar de viervoudige wereldkampioen zag de afgelopen seizoenen steeds een piloot van Mercedes de titel grijpen. Arrivabene slaagde er wel in om de renstal opnieuw een stuk competitiever te maken. In haar persmededeling bedankt Ferrari Arrivabene daarvoor, al blijft het uiteraard ook pijnlijk dat Ferrari er vooral de voorbije twee seizoenen niet in slaagde om tot het einde van het seizoen te strijden voor de titel, laat staan de titel te veroveren. De renstal beschikte over misschien wel de snelste auto, maar zag toch weer dat Mercedes de rode bolide overvleugelde. Lewis Hamilton (Mercedes) pakte de wereldtitel, Sebastian Vettel (Ferrari) eindigde als tweede in het kampioenschap. 

Naarmate het seizoen vorderde, stapelden de fouten zich op bij Ferrari en vaak was de teamleiding verantwoordelijk voor tactische en strategische blunders. De nieuwe president van Ferrari, John Elkann, vindt de tijd rijp voor een nieuwe teambaas. Vooral ook omdat de spanningen tussen Arrivabene en Binotto opliepen.

Machtswissel

De voorbije jaren werden er binnen Ferrari al heel wat mensen op sleutelposities binnen Ferrari gewijzigd. Arrivabene is nu de laatste naam in een erg lange rij. De Italiaan wordt met onmiddellijke ingang vervangen door Mattia Binotto. Binotto werkt vanaf 1995 bij de technische afdeling van Ferrari en klom geleidelijk op naar de hoogste positie. Hij stond als beoogd teambaas nadrukkelijk in de belangstelling van andere renstallen. Ferrari wilde hem echter niet laten gaan en besloot hem een nieuwe promotie te gunnen, ten koste van Arrivabene.

Het wordt nu vooral uitkijken of Ferrari komend F1-seizoen wel in staat zal zijn om zich tot kampioen te kronen, iets waarop het al sinds 2007 zit te wachten. De Fin Kimi Räikkönen is de laatste piloot die Ferrari toen de wereldtitel bezorgde. Hij wordt dit jaar vervangen door de Monegask Charles Leclerc. 

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

 

Meer sportnieuws