Animal Rights maakt trieste beelden in megastal in Merksplas: “Kippen pikken elkaar volledig kaal van de stress”

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft beelden kunnen maken van de trieste leefcondities van maar liefst 290.000 kooikippen in een dubbele megastal in Merksplas. “In kooisystemen worden veel dieren op een kleine oppervlakte gepropt zonder de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag”, zegt campagnecoördinator Els van Campenhout. “Er treden niet alleen veel problemen aan hun poten op, vanwege de stress pikken de dieren elkaar ook volledig kaal.”

Een onderzoeksteam van Animal Rights inspecteerde de megastal aan de Lochtenberg 3 in Merksplas enkele keren in december 2018 als onderdeel van een breder onderzoek naar horrorschuren van leghennen in Vlaanderen en Nederland. Het bedrijf, Lokip, is een van de grootste eierproducenten van Vlaanderen.

“Het meest schokkende is misschien wel de industriële aard waarop de honderdduizenden levende, voelende wezens achter tralies worden gehouden”, aldus Van Campenhout. “Drie verdiepingen hoog met op elke verdieping drie etages kooien die zich uitstrekken zover het oog reikt. Een trieste realiteit voor de dieren, die nauwelijks de mogelijkheid hebben om hun vleugels te strekken.”

“Verbod gaat niet ver genoeg”

In november 2018 maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bekend dat hij een verbod nastreeft op het houden van legkippen in verrijkte kooien en dat graag opgenomen ziet in het volgende regeerakkoord. “We verwelkomen het besluit van minister Weyts, maar ons recente onderzoek naar horrorschuren in Vlaanderen en Nederland toont aan dat het verbod op kooisystemen nog lang niet ver genoeg gaat. Ook in scharrelstallen is het leed niet te overzien”, luidt het bij Animal Rights.

In België bevonden in 2017 van de 9,4 miljoen leghennen 39,3 procent zich in verrijkte kooien (3,7 miljoen dieren in 78 bedrijven) en 42,6 procent in scharrelschuren (4,0 miljoen dieren op 91 bedrijven).

Zaterdag 12 januari organiseert Animal Rights vanaf 13 uur een vreedzaam protest voor de poort van de dubbele megastal in Merksplas. De dierenrechtenorganisatie heeft ook een petitie lopen om een om een einde te maken aan de horrorschuren. De petitie is inmiddels al meer dan 25.000 keer getekend.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio