© Photo News

Ceylin del Carmen Alvarado soleert in Brussel naar grootste succes

Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus) heeft zondag in Brussel de zevende manche in de DVV Verzekeringen Trofee gewonnen. De 20-jarige Nederlandse haalde het met bijna driekwart minuut voorsprong op Loes Sels. Laura Verdonschot finishte als derde op 59 seconden. Wereldkampioene Sanne Cant kwam ten val en moest vrede nemen met een zevende plaats, op twee minuten. Ze ziet haar voorsprong in het klassement op Sels ook stevig slinken.

Lucinda Brand, smaakmaker van de voorbije weken, Marianne Vos, Denise Betsema, Annemarie Worst en Eva Lechner lieten Brussel links liggen. Dus konden enkele andere rensters hun kans grijpen en dat deed Del Carmen Alvarado al van bij de start. Cant volgde in tweede positie, Sels in derde. Al in de eerste ronde sloeg Del Carmen Alvarado een klein kloofje. Bij de eerste doortocht aan de finish had de in de Dominicaanse Republiek geboren Nederlandse tien seconden voor op Cant. Die voorsprong zou ze in de tweede ronde verder uitdiepen. Sels, Cant en Verdonschot gingen met drie in de achtervolging, maar na twee rondes keken ze tegen een achterstand van 31 seconden aan.

In de derde konde kwam Cant ten val toen ze zich op een loopstrook mistrapte. Ze zakte daardoor naar de vijfde plaats en zou niet meer in de voorste regionen terugkeren. Intussen reed Loes Sels alleen op een tweede plaats, Verdonschot volgde wat verder en voelde de hete adem van Katie Compton. De Amerikaanse sloot aan bij de Limburgse, maar zette zichzelf weer buitenspel door een opeenvolging van technische fouten.

Del Carmen Alvarado boekte haar eerste grote overwinning bij de elite. Haar vorige zege dateerde van 2016, toen ze in China een kleinere wedstrijd won. Wel kroonde ze zich dit seizoen al tot Europees kampioene bij de beloften.

“Dit had ik niet verwacht”

Del Carmen Alvarado sprokkelde de voorbije weken al heel wat ereplaatsen, maar een overwinning bleef uit. “Dit doet dan ook ongelooflijk veel deugd. Een plekje op het podium leek me haalbaar, maar aan de zege had ik totaal niet gedacht. Ik had een klein gaatje in de eerste ronde en besloot om op mijn eigen tempo door te gaan. Mijn voorsprong liep op en hoewel ik nog enkele foutjes maakte en zelfs twee keer ten val kwam, pakte ik toch de zege, met een heel mooie voorsprong. Dit betekent enorm veel voor mij. Het geeft me ook vertrouwen voor het Nederlands kampioenschap volgende week.”

Daar treedt Del Carmen Alvarado nog aan bij de beloften. Vorig jaar nekte een valpartij haar kansen op het NK in Surhuisterveen en reed ze de wedstrijd niet uit. “Ik hoop dat ik dit jaar de titel kan grijpen, met de conditie zit het alvast snor.”

Met Del Carmen Alvarado kent het regelmatigheidscriterium overigens andermaal een andere winnaar. In zeven wedstrijden wonnen zeven verschillende vrouwen: op de Koppenberg won Kim Van de Steene, in Niel was Sanne Cant aan het feest, in Hamme mocht Annemarie Worst juichen, Denise Betsema toonde zich de sterkste in het zand van de Scheldecross, in Loenhout sprintte Lucinda Brand naar de zege en in Baal was het de beurt aan Jolanda Neff.

Meer sportnieuws