Verloren Maandag en Driekoningen: 10 keer eropuit deze week

Foto: sdl

Verloren Maandag en Driekoningen: 10 keer eropuit deze week

Print

De komende week valt er weer heel wat te beleven. Wij geven tien tips om eropuit te trekken met het hele gezin.

1. MA 07/01: Verloren Maandag

De lekkerste traditie van het jaar: worstenbrood en appelbollen! Volgens een eeuwenoud gebruik eten Antwerpenaars worstenbrood op Verloren Maandag, de eerste maandag na Driekoningen. En natuurlijk ook appelbollen, voor wie zoet gebekt is. Diverse bakkers in de provincie steken maandag een tandje bij. Ook in cafés en bij verenigingen wordt er op bladerdeeggebak getrakteerd. Misschien ook bij jou thuis?

2. ZO 06/01: Winter-BBQ

www.visitantwerpen.be

Aan de Scheldekaaien ter hoogte van de voetgangerstunnel trakeert de stad Antwerpen naar jaarlijkse gewoonte op een nieuwjaarsdrink. Tijdens de Winter-BBQ worden tussen 12 en 15u hapjes geserveerd als pizza, soep, gezonde wraps of frietjes. Iedere gast krijgt een gratis eetbon en twee drankbonnetjes, af te halen vanaf 12u.

3. ZO 06/01: Koopzondag

www.antwerpen.be

Wie zondag afzakt naar de Antwerpse nieuwjaarsdrink, kan aansluitend shoppen in de binnenstad. De eerste zondag van de maand blijven de winkels er open van 12 tot 18u. Bovendien zijn ook de solden zopas van start gegaan. Op de Meir is er ook randanimatie.

4. ZA 05/01: Driekoningenwandeling

www.natuurpunt.be

Met de Driekoningenwandeling organiseert Natuurpunt De Wulp uit Oud-Turnhout vanavond een wandeling voor het hele gezin. Tussen 18.30u en 19u wordt er verzamelen geblazen aan bezoekerscentrum Landschap De Liereman, waarna er tot 21u een tocht volgt met zaklampen en fakkels. Bij aankomst staan warme chocolademelk, wafels en een Kempens kruidendrankje klaar bij een knisperend vuur. Gratis.

5. ZO 06/01: Buggytour

www.redstarline.be

Het Red Star Line Museum op het Eilandje pakt zondag uit met een buggytour. De doelgroep strekt zich uit tot (groot)ouders met (klein)kinderen tussen 1,5 jaar en 3 jaar. Bij de tours om 10, 11 en 16u reis je in duo: één kind, één ouder. Terwijl er voor de kinderen her en der in het museum speelplekken zijn, krijgen de volwassenen reisverhalen op maat te horen. Reserveren via de site.

6. ZA 05/01: Nieuwjaarsduik

www.visitoostende.be

De Nieuwjaarsduik in Oostende is de jaarlijkse afspraak voor duizenden ‘ijsberen’. Gewapend met een flinke dosis lef en hier en daar een carnavalspruik, trotseren ze om 15u vrolijk het ijskoude zeewater. De Nieuwjaarsduik vindt plaats op het strand van Oostende voor de Drie Gapers, nabij het stedelijk zwembad.

7. ZO 06/01: Nieuwjaarsrun

www.chronorace.be

Om de strijd aan te gaan met de extra pondjes van de feestdis, kan je zondag deelnemen aan de Nieuwjaarsrun van de Rhythm ‘n’ Run Marathonclub Antwerpen. Op Linkeroever kan je vanaf 14u een parcours aanvatten van 5 km, of vanaf 15u eentje van 10 km. Voor de jongste sportievelingen is er een gratis Kids Run om 13u. Het traject loopt langs de ‘plage’ en het Sint-Annabos.

8. ZO 06/01: Driekoningenfeest

www.museumplantinmoretus.be

Driekoningen is voor Museum Plantin-Moretus een heel bijzonder feest. De Moretussen lieten de drie koningen schilderen door huisvriend Rubens, al hangt nog enkel de zwarte koning tussen de familieportretten in het grote salon. Het museum viert zondag tussen 13.30u en 17u met traditionele driekoningenliedjes. Dansgroep Passi demonstreert hoe er in de Renaissance gedanst werd. Kinderen drukken letters in gouden kleuren en er is warme chocomelk.

9. MA 07/01 - DO 28/02: Hamamelisfeesten

www.arboretumkalmthout.be

In Arboretum Kalmthout ben je vanaf maandag welkom voor de Hamamelisfeesten. Waar die oorspronkelijk alleen om de toverhazelaars (Hamamelis) draaiden, vieren ze ondertussen alle winterbloeiende planten. De arboretumtuin is er in gespecialiseerd. Een speciaal uitgestippelde wandelroute brengt je langs alle winterbloeiers. Op zondag zijn er wandelingen met gids.

10. ZO 24/10: Driekoningenschieting

www.sintsebastiaansgilde-essen.eu

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde uit Essen organiseert zondag vanaf 13.30u haar jaarlijkse driekoningenschieting op de staande wip in de Hovingen van de Oude Pastorij. Belangstellenden kunnen vrijblijvend met de handboog pijlen schieten op de staande wip. Handbogen en pijlen zijn ter plaatse beschikbaar. Een neergeschoten vogel is goed voor een geld- of naturaprijs. Om de koude te trotseren is er een verwarmde tent.

Tips om te Doen!