21 leden cannabisclub Trekt Uw Plant door parket voor rechter gedaagd

21 leden van vzw Trekt Uw Plant, de cannabisclub waar in groep wiet wordt geteelt voor eigen gebruik, zullen deze maand, op vraag van het Antwerpse parket, nog voor de rechter moeten verschijnen op verdenking van drugshandel en -teelt. De drie kernleden van de vzw belandden in 2017 al een maand in de cel.

brip

Het Antwerps gerecht voerde in 2017 maandenlang onderzoek naar de activiteiten van Trekt Uw Plant. De club, die in 2006 werd opgericht met als doel cannabis legaliseren, zou cannabisgebruikers verenigen om in hun eigen productie te voorzien.

De club telde toen een 400-tal leden en meende dat ze met haar principe van één plant per lid binnen de grenzen van de ministeriële omzendbrieven bleef. Maar volgens het gerecht overtreden de kopstukken de wet wel degelijk.

Op 5 mei 2017 viel de politie binnen bij de club op locaties in Antwerpen, Gent, Mechelen en Charleroi. Drie kernleden, voorzitster Els V., comedian Manu Moreau en kweker Francesco S. belandden in de gevangenis. Verscheidene actievoerders trokken toen naar het Vlinderpaleis om te protesteren tegen die beslissing, onder wie Antwerps comedian Nigel Williams en zangeres Slongs Dievanongs. Het trio kwam uiteindelijk na een maand in voorrarrest vrij. Deze maand wordt het dossier ingeleid bij de Antwerpse strafrechter. 21 leden worden naar de rechtbank verwezen wegens ‘handel in verdovende middelen’ en ‘teelt van verdovende middelen in vereniging.’ Er hangen onder meer effectieve celstraffen en een pittige verbeurdverklaring boven hun hoofd.

Vastgoed

Jobs in de regio