© Jeroen Hanselaer

NIEUWJAARSBRIEF. Jeroen Olyslaegers: “Voor luchtkwaliteit wil ik strijden in 2019”

In de eerste week van 2019 krijgt u van ons elke dag een nieuwjaarsbrief. Vandaag is die geschreven door columnist/auteur Jeroen Olyslaegers. “We ademen allemaal dezelfde lucht. Dus voor luchtkwaliteit wil ik strijden in 2019.”

Jeroen Olyslaegers

Gij weet wat er eerst komt. Eerst moet ik u duidelijk maken hoe graag ik u zie. Daarna ga ik zeggen wat ik ga doen in het komende jaar en dan geeft gij me een envelop met wat geld. Geen paniek! De Gazet betaalt deze brief en ik zal erop letten dit nieuwjaarsgeld te besteden in deze stad zelf, dan hebben ten minste een paar onder u er ook iets aan.

Allereerst ben ik blij dat ik u eens mag prijzen. Een paar weken geleden werd ik in een lift van een museum aangesproken door een van u die mij zomaar op het hart drukte dat ik wekelijks schrijf voor ieder van u en dat ik dat niet mag vergeten. Die mens zei dat vriendelijk en ook wat weerbarstig, gelijk ene die zich niet direct wil laten kennen en toch zijn waarheid wil hebben gezegd. Ik weet dat het zot is, zelfs wat onbeleefd, om u allen over dezelfde kam te scheren, maar ik ken uw koppigheid en uw humor, uw onverschilligheid en soms verveling, uw gulheid en uw ruim hart. Vergeef me dat ik u veralgemeen. Er zitten ongetwijfeld heiligen onder u, alsook smeerlappen zonder weerga, en niet iedereen wil zich geperst zien in een mal van wat clichés of gegoten in een maatbeker van middelmaat, maar onze stad is gevuld met een volk dat stekelig én warm is, kritisch én te vermurwen, kwaad én vrolijk. Nooit zijt ge te beschaamd om dat te tonen. Het is juist de combinatie van lichtheid en zwaarte dat deze stad tot ’t Stad maakt.

John Fitzgerald Kennedy die nu al vijfenvijftig jaar geleden werd vermoord was een mens die kon speechen. ‘We all breathe the same air.’ Dat zei hij tijdens putteke winter van de Koude Oorlog: ‘We ademen allemaal dezelfde lucht.’ En ja, in feite scheert ook hij iedereen over dezelfde kam. Het maakt niet uit wie ge zijt, wat ge doet, hoeveel geld ge hebt en waar ge meent politiek te staan. We ademen allemaal dezelfde lucht en die lucht in deze stad trekt nog steeds op niks. Daarom sta ik hier voor u, beste ­Antwerpenaar, met mijn schoenen opgepoetst, mijn snor in een joyeuze krul en okselfris: om u te beloven, of ge het nu plezant vindt of niet, dat ik samen met een heleboel andere mensen het komende jaar zal strijden voor een betere luchtkwaliteit. Ik weet namelijk dat het nodig is omdat onze ­beleidsmensen, zowel in deze stad of daarbuiten, nog steeds niet écht vatten hoe erg het daarmee is gesteld. Bewustzijn is de eerste stap. De mensen die de jaren zestig en zeventig bewust hebben meegemaakt zullen zich nog herinneren hoe erg vervuild onze waterwegen waren en wat het heeft gekost aan woorden, daden en geld om dat te verbeteren. Het begon met het besef dat het zo niet langer verder kon. Daar zijn we nu aan toe wat luchtkwaliteit betreft. We ademen allemaal dezelfde lucht, ook in 2019. Dat beseffen is alvast een grote stap voorwaarts. Met die belofte wens ik u veel betere lucht en een weg naar het licht. De Nimf en ik zullen mee helpen zoeken. ­Gelukkig Nieuwjaar!

Nu in het nieuws