Rumoerige feestnacht in Brussel: jongeman doodgestoken, brandweerwagen vernield, apotheek geplunderd,...

Print

In Brussel is oudejaarsnacht niet zonder problemen verlopen. In Molenbeek vernielden “feestvierders” een brandweerwagen, werden de hulpdiensten bekogeld met vuurwerk en stenen en werd een apotheek geplunderd. In Schaarbeek werd een jongeman doodgestoken tijdens een confrontatie tussen twee groepen.

De Brusselse brandweer heeft een woelige nieuwjaarsnacht achter de rug. De pompiers moesten 83 keer uitrukken, waarvan 66 keer voor brandjes op de openbare weg. Tijdens een interventie werd een brandweerwagen met stenen bekogeld en een apotheek werd geplunderd, aldus een woordvoerder van de brandweer. In Schaarbeek werd een jongeman doodgestoken tijdens een confrontatie tussen twee groepen.

Rumoerige feestnacht in Brussel: jongeman doodgestoken, brandweerwagen vernield, apotheek geplunderd,...
Foto: Twitter

In totaal zijn zeven wagens uitgebrand. In de Ribeaucourtstraat zijn drie auto’s uitgebrand die dicht bij twee leegstaande panden stonden. Aan het metrostation Zwarte Vijvers zijn vier wagens uitgebrand. “Jongeren hebben er op de openbare weg vuilnisbakken en afval in brand gestoken. Ook vier wagens zijn daardoor volledig of gedeeltelijk uitgebrand. Daarna kwam het nog tot een kat- en muisspel tussen de ordediensten en de jongeren”, vertelt Caroline Vervaet, woordvoerder van de politiezone West.

Omstanders gooiden allerlei projectielen naar een uitgereden brandweerwagen. De voorruit en de achteruitkijkspiegels van het voertuig moesten eraan geloven, maar de brandweerlui zelf bleven ongedeerd. In totaal werden drie brandweerploegen verbaal en/of fysiek belaagd. De directie van de brandweer zal klachten indienen.

De politie sloot het metrostation Zwarte Vijvers ook een tijdlang af. In totaal raakten er ook 5 politiewagens beschadigd en zijn drie politieagenten lichtgewond geraakt.

In totaal werden twintig personen opgepakt. Verder waren 248 medische interventies, waarvan 93 interventies op de openbare weg en openbare plaatsen.

Jongeman doodgestoken

Een jongeman is rond 3 uur om het leven gekomen in Schaarbeek. Het slachtoffer werd neergestoken tijdens een confrontatie tussen twee groepen op het Liedtsplein, zo meldt de Brusselse nieuwssite Bruzz. Wat de aanleiding van de steekpartij was, is nog niet duidelijk.

De jongeman werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed hij in de loop van de nacht, meldt Gilles Dejemeppe van het Brussels parket. “Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd, maar het gaat vermoedelijk om een jongeman die wellicht illegaal in het land verbleef.”

De politie heeft voorlopig nog geen verdachte opgepakt.

(Lees verder onder de foto)

Rumoerige feestnacht in Brussel: jongeman doodgestoken, brandweerwagen vernield, apotheek geplunderd,...
Foto: Twitter

“Beu om aangevallen te worden”

Vakbondsman Eric Labourdette (VSOA) is het geweld tegen de brandweer beu. Volgens hem konden pompiers enkele branden niet blussen, omdat er geen politie aanwezig was om hen te beschermen tegen de omstanders. “De brandweerlui van Brussel en van andere grote steden zijn het beu om aangevallen te worden tijdens de dienst. Ze krijgen bij elke gelegenheid stenen naar het hoofd”, aldus Labourdette. De vakbondsman klaagt aan dat de politie onderbemand is en dat bepaalde wijken in handen zijn van relschoppers.

Veertigtal administratieve aanhoudingen in Anderlecht

In Anderlecht zijn tijdens de oudejaarsnacht zowat veertig mensen administratief aangehouden omdat ze de openbare orde verstoorden. Er werden twee voertuigen in brand gestoken, en ook een aantal vuilnisbakken en paletten. Dat heeft Kathleen Calie, de woordvoerster van de politiezone Brussel Zuid, meegedeeld. In de andere gemeenten van de zone, Sint-Gillis en Vorst, verliep de overgang van oud naar nieuw rustig.

Ook in Antwerpen moest de politie tientallen keren uitrukken. Twee voorbijgangers liepen gehoorschade op toen een vuilnisbak ontplofte.

In Mechelen spreekt de politie van in het algemeen goed en rustig verlopen feestelijkheden.

Nu in het nieuws