© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Nederlandse politie pakt terreurverdachten op in Rotterdam

De Nederlandse politie heeft zaterdag vijf terrorismeverdachten opgepakt. In de ochtend werden er vier opgepakt in Rotterdam. In de loop van de dag een vijfde. Zondag raakte bekend dat de vijfde verdachte in de Duitse stad Mainz werd opgepakt.

hrt

Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Meteen na de arrestaties in de ochtend werden de locaties waar de aanhoudingen waren, doorzocht. Vier aangehouden mannen zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en komen uit niet-westerse landen, volgens de NOS gaat het onder meer om mannen van Syrische en Egyptische origine. Ook de vijfde woont in Rotterdam, maar was zaterdag in Duitsland. Het gaat om een 26-jarige Syriër.

De Rotterdamse politie heeft Duitsland om zijn uitlevering gevraagd. Of de verdachte snel aan Nederland kan worden overgebracht, hangt ervan af in hoeverre hij hieraan meewerkt.

Het onderzoek gaat de komende dagen voort, meldde de politie. ‘Daarbij ligt het accent op nader onderzoek van de aard en omvang van de terroristische dreiging.’ De politie kan verder niets zeggen.

In juni werden in Rotterdam ook twee mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland.

Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft al laten weten dat de aanhoudingen geen aanleiding zijn om de veiligheidsmaatregelen rondom de oud-en-nieuwviering in de stad te verzwaren.

In september werden zeven mannen opgepakt, die volgens het openbaar ministerie een grote terroristische aanslag wilden plegen op een niet nader genoemd evenement. Twee van deze mannen komen uit Rotterdam en eentje uit Vlaardingen.

Nu in het nieuws