18 containers vallen in Schelde ter hoogte van Noordzeeterminal

Aan de Noordzeeterminal in het Antwerpse havengebied zijn zaterdagmiddag achttien containers van een binnenschip in het water gevallen bij de Zandvlietsluis. Eerder was er sprake van 30, maar volgens de Brandweer Zone Antwerpen gaat het om 18 containers.

cm, blg

De nautische commissie zal het ongeval nog verder onderzoeken, maar de oorzaak lijkt momenteel een stabiliteitsprobleem aan het schip te zijn geweest. Er zouden zich geen gevaarlijke stoffen in de containers hebben bevonden.

“We kregen om 13.45 uur een melding. Er zijn een dertigtal containers van een binnenschip gevallen. Hoe dat is gekomen is niet duidelijk”, zei Annelies Nauwelaerts, woordvoerster van het Havenbedrijf Antwerpen eerder op de dag.

Vaargeul

In totaal vielen er volgens de Antwerpse brandweer geen 30, zoals eerst gemeld, maar 18 containers overboord. De hulpdiensten konden ze al snel lokaliseren en sleepboten haalden ze indien nodig uit de vaargeul, zodat het scheepvaartverkeer zo snel mogelijk kon worden hervat.

Uiteindelijk was er ruim twee uur lang geen op- en afvaartverkeer op de Schelde mogelijk, maar volgens het Havenbedrijf bleef de hinder eigenlijk beperkt omdat het een erg rustige dag was in de haven.

De brandweer liet zaterdagavond nog weten dat alle containers naar de kant waren gebracht, waar de havendiensten ze aan wal konden hijsen. Rond 1 uur ’s nachts was de hele operatie afgelopen.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio