Verkiezingen 2018 - Antwerpen

© Kris Van Exel

Kris Peeters bedankt voor zitje in Antwerpse gemeenteraad en laat CD&V verder gaan met jeugd

Kris Peeters gaat geen zitje opnemen in de Antwerpse gemeenteraad. “Een van de redenen waarom ik naar Antwerpen ben gekomen, is om de partij te verjongen. Dat is ook gebeurd”, zegt Kris Peeters. Hij blijft wel in Antwerpen wonen en zegt zich “achter de schermen” te blijven inzetten voor de Antwerpse CD&V.

PVDP

De beslissing van Kris Peeters om geen zetel in de gemeenteraad op te nemen, komt niet helemaal uit de lucht vallen. In de aanloop naar de verkiezingen had Peeters gezegd dat het voor hem burgemeester of niets was. In die zin heeft hij met de beslissing om niet te zetelen woord gehouden.

Kris Peeters zelf was vrijdag alvast verrast dat het nieuwtje nu al was uitgelekt, maar kon er zich duidelijk niet al te druk over maken. “Een van de redenen waarom ik twee jaar geleden naar Antwerpen ben gekomen, was om te helpen bij de verjonging van de Antwerpse afdeling van mijn partij”, zegt Kris Peeters.

Dat is volgens het CD&V-kopstuk gelukt. “Omdat ik in de gemeenteraad, noch de districtsraad een mandaat opneem, ruim ik plaats voor respectievelijk Sam Voeten en Annelies Thoelen. Dat zijn beiden beloftevolle jongeren.”

“Was ook geen schepen geworden”

Of Kris Peeters ook aan zijn zitje in de gemeenteraad had verzaakt als CD&V in de coalitie had gezeten, laat hij in het midden. “Ik zou in elk geval niet zelf schepen geworden zijn in een nieuwe coalitie. Het was de bedoeling dat Caroline Bastiaens en ­Nahima Lanjri dat zouden geworden zijn.”

Kris Peeters blijft wel in Antwerpen wonen. “We hebben hier een appartement en daar blijven we ook. Ik zal trouwens nog een rol in de Antwerpse afdeling van CD&V blijven spelen. Het is de bedoeling dat ik achter de schermen onze jonge mensen verder help met het uitbouwen van de partijafdeling.”

Enkele weken geleden raakte ook al bekend dat CD&V Kris Peeters prominent zal uitspelen als kopstuk bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar.

Geen stempel gedrukt

Kris Peeters moest met zijn komst naar Antwerpen niet alleen de verjongingsoperatie op de rails zetten, maar vooral ook de partij aan een goed verkiezingsresultaat helpen. Dat is niet echt gelukt.

Bijna twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, in november 2016, werd Kris Peeters voorgesteld als lijsttrekker voor CD&V. Van in het begin was er bij de politieke tegenstanders, en dan vooral bij N-VA, veel te doen over de werkelijke woonplaats van Kris Peeters.

In april van vorig jaar haalde Kris Peeters wellicht zijn grootste moment in de media, zij het niet op de manier die hij gewenst had. De beslissing om de chassidische jood Aron Berger op de CD&V-lijst te zetten, ­lekte voortijdig uit en zorgde voor een hoop verontwaardiging. Vooral omdat Berger moeite had om een vrouw een hand te geven. Voorts slaagde Kris Peeters er nooit in om zijn stempel te drukken op de verkiezingscampagne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Jan Van der Perre

Verkiezingsnieuws

Aangeboden door onze partners