Beerschotspeler legt positieve drugstest af tijdens alcoholcontrole: “Ik heb me gedragen als een achterlijke idioot”

Middenvelder Faysel Kasmi (23) heeft zondag een positieve drugstest afgelegd tijdens een alcoholcontrole in Antwerpen. Dat bevestigen verschillende bronnen aan onze redactie. De speler van KFCO Beerschot Wilrijk bleek ook te veel gedronken te hebben. Kasmi zelf reageert in een open brief

“Ik heb me gedragen als een achterlijke idioot en ik betaal daar nu de prijs voor. [...] Ik had beter moeten opletten: ik kwam terecht tussen de verkeerde mensen op het verkeerde moment en ik nam de verkeerde beslissing door een drankje aan te nemen waarvan ik had moeten weten dat ik het opzij had moeten schuiven”, schrijft Kasmi in een open brief die u onderaan integraal kan lezen. “Maar ik verstop me niet achter excuses: ik heb het verkloot en niemand anders. Ik heb mijn familie, mijn club en mijn managers volledig in de steek gelaten door één heel erg idiote beslissing.”

(Lees verder onder de video)

“Ik wil iedereen tonen dat ik terug de speler van vroeger kan worden, het liefst van al in mijn eigen Antwerpen, maar desnoods op gelijk welke andere plaats in de wereld”, besluit de Antwerpenaar.”

Controle op Oude Leeuwenrui

De Antwerpse verkeerspolitie hield afgelopen zondag in de vroege uurtjes een alcoholcontrole op de Oude Leeuwenrui, vlakbij het Schipperskwartier. Eén van de bestuurders die aan de kant werden gezet, is middenvelder Faysel Kasmi van KFCO Beerschot Wilrijk.

Kasmi blies positief en bleek 0,37 mg/l alcohol in zijn bloed te hebben. Een speekseltest wees bovendien uit dat hij drugs had gebruikt. Kasmi werd meegenomen naar het ziekenhuis voor een bloedanalyse, maar die zou hij volgens onze informatie geweigerd hebben.

“Beerschot Wilrijk heeft vernomen dat middenvelder Faysel Kasmi een positieve drugstest zou afgelegd hebben”, staat te lezen op de website van de Mannekes. “De club volgt de zaak op en wacht op een officiële bevestiging. Indien nodig zal KFCO Beerschot Wilrijk de gepaste maatregelen nemen.”

De kans is groot dat er een ontslag volgt. In het verleden werd Joachim Van Damme bij KV Mechelen al eens ontslagen na drugsgebruik, maar het verschil met hem is dat Van Damme betrapt werd bij een dopingcontrole en een schorsing van twee jaar kreeg opgelegd. Kasmi is betrapt bij een politiecontrole.

Rapid

De Antwerpenaar startte zijn voetbalcarrière op jonge leeftijd bij de amateurvereniging Rapid. Nadien kwam hij al snel terecht in de Academie Wadi Degla JMG, een project van toenmalig Lierse-voorzitter Maged Samy om de grootste talenten op te leiden.

Na een veelbelovende start bij Lierse zat de carrière van Kasmi de laatste jaren wat in het slop. Bij de Pallieters was er al sprake van een disciplinair probleem en uitleenbeurten aan Standard en Omonia Nicosia werden geen succes.

Via de krochten van het Ierse voetbal (FC Waterford) kwam hij dit jaar bij Beerschot Wilrijk terecht, maar daar is hij geen eerste keus en kwam hij nog niet verder dan vijf invalbeurten. Hij had nog een contract tot het einde van dit jaar. Dat ging wellicht niet verlengd worden.

Lees hier de volledige open brief van Faysel Kasmi

Let’s face it. Ik heb me gedragen als een achterlijke idioot en ik betaal daar nu de prijs voor. Ik doe mijn verhaal in dit persbericht, ik hoop dat jullie er niet gewoon 1 of 2 zinnetjes uitpikken. Dit gaat tenslotte niet alleen over mijn carrière, het gaat over mijn leven. Mijn carrière gaat eigenlijk al meer dan 2 jaar door ups en downs. In de zomer van 2017 kwam ik zo op een volledig dood spoor bij Lierse. Ik zoek geen verontschuldigingen, maar die situatie was toen niet louter mijn fout: ik had een gedwongen transfer geweigerd naar een Griekse tweedeklasser en werd daarvoor gestraft. Maar ook toen had ik al beter moeten weten en positiever reageren. Ik was niet professioneel bezig. Mijn nieuw managementkantoor deed me dat inzien: ook al kreeg ik zelfs geen trainingsplunje meer bij de reserven van Lierse, dan ging ik toch gewoon keihard trainen in de kleren van mijn vorige club, Standard Liège.

In plaats van me boos of vernederd te gedragen, probeerde ik het op een positieve manier op te lossen. Het kan belachelijk klinken, maar ik had zoiets nog nooit tevoren ingezien en niemand had het mij geleerd. Zo geraakte ik terug in conditie en mijn managers vonden in januari 2018 een nieuwe club voor mij, Waterford FC, een Ierse eersteklasser. Tijdens die zes maanden in Ierland was ik de gelukkigste voetballer van de wereld. Geen luxe meer, geen franjes. Ik deelde een huis met drie andere jonge gasten van de eerste ploeg. Ik werd terug gelukkig op het veld, ik amuseerde me weer, ik groeide toe naar mij topniveau. Ik was weer bijna terug de voetballer die ik was toen Standard Liège mij kwam halen bij Lierse.

Toen kwam dat aanbod van Beerschot, een club op een paar straten van waar ik mijn jeugd doorbracht. Terug naar Antwerpen, terug voor een club met een grote naam. Dat kon ik niet laten liggen. Ik had in het begin moeite om mijn draai te vinden. In Ierland was ik ver weg van alles, dat was eenvoudiger. Maar sinds november voelde ik dat ik er helemaal klaar voor was, het was gewoon nog wachten op die ene kans om me te tonen. Ik zou mezelf voor het hoofd kunnen slaan dat ik mezelf nu die ene kans heb ontnomen. Na de laatste match voor de winterstop wordt er traditioneel altijd wel gefeest door de voetballers.

Maar ik had beter moeten opletten: ik kwam terecht tussen de verkeerde mensen op het verkeerde moment en ik nam de verkeerde beslissing door een drankje aan te nemen waarvan ik had moeten weten dat ik het opzij had moeten schuiven. Maar ik verstop me niet achter excuses: ik heb het verkloot en niemand anders. Ik heb mijn familie, mijn club en mijn managers volledig in de steek gelaten door één heel erg idiote beslissing. Ik hou nog steeds meer van voetbal dan gelijk wat in de wereld. Ik weet dat de publieke opinie mij nu gaat veroordelen en daar kan ik niets aan veranderen.

Ik verontschuldig mij bij de fans, de club en ook - vooral - bij de jeugdspelers, aan wie ik nu een heel slecht voorbeeld heb getoond. Ik zou het liefst van al onder een steen kruipen uit schaamte, maar ik hoop ook dat jullie begrijpen dat ik ook maar een mens ben met gebreken en zwakheden zoals vele anderen. Ik wil echter iedereen tonen dat ik terug de speler van vroeger kan worden, het liefst van al in mijn eigen Antwerpen, maar desnoods op gelijk welke andere plaats in de wereld.

Meer voetbalnieuws