Verkiezingen 2018 Antwerpen

© Belga

Gezocht: sp.a’er voor derde schepenpost

Na gemeenteraadslid Güler Turan weigeren ook Karim Bachar en nieuw verkozen raadslid Hicham El Mzairh om schepen te worden. Het gaat over het schepenambt dat in het midden van de legislatuur over gaat naar Open Vld.

SVW

De drie raadsleden stemden op de ledenvergadering tegen het bestuursakkoord. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws staat nu voor een moeilijk vraagstuk. Hij en Jinnih Beels worden beiden schepen in het nieuw college van de Bourgondische coalitie. Het derde schepenambt was aangeboden aan Turan, maar zij weigerde omdat ze zich niet kan vinden in het bereikte akkoord met N-VA en Open Vld. Daarna klopte de partij aan bij Bachar en El Mzairh, maar zij volgen het voorbeeld van Turan. Deze drie raadsleden willen de volgende dagen gebruiken om zich te beraden over hun verder politiek engagement. Ze willen daadwerkelijk zetelen, maar of dit als sp.a’er is of als onafhankelijke laten ze momenteel nog in het midden.

Kherbache

Daarmee zal er waarschijnlijk meer druk komen op het zesde fractielid van sp.a Yasmine Kherbache. Zij heeft steeds gezegd van geen ambitie te hebben om schepen te worden. Bovendien is zij Vlaams parlementslid. Omdat binnen sp.a er niet mag worden gecumuleerd, zou ze ontslag moeten nemen uit het Vlaams parlement.

Een andere optie is dat Kherbache ontslag zou nemen als raadslid om plaats te maken voor een opvolger, die dan ineens schepen wordt in de nieuwe coalitie. Het zou om Tatjana Scheck gaan. Alleen is er binnen de fractie al een veto uitgesproken over zo’n constructie.

Een gevolg is dat de nieuwe fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad iemand zal zijn die eigenlijk tegen het bestuursakkoord en de Bourgondische coalitie is.

De sp.a-fractie zit momenteel samen om zich te beraden over de verdere stappen na de goedkeuring van het bestuursakkoord door de leden.

© BELGA

Meer over de verkiezingen 2018

Exclusief voor abonnees