Jarige Gebrazan pakt weer uit met prachtige kerstwandelingen

"Vorig jaar zelfs wandelaars uit Knokke-Heist"

Print

Het Gebrazan-bestuur met de burgemeester in Huize Bruyneel. Foto: kma

Zandhoven - Gebrazan (GEpensioneerde BRAndweer ZANdhoven) vierde woensdag zijn tiende verjaardag met een receptie van de gemeente in de Gebrazan-kersttent aan Huize Bruyneel. Vrijdag starten daar ook voor de vijfde keer de populaire Gebrazan-kerstwandelingen, en dat tot 31 december.

Tot enkele jaren terug moesten  brandweermensen verplicht op pensioen op 60 jaar. Nu is die pensioenleeftijd verlengd tot 65 jaar. Na jarenlang lief en leed te hebben gedeeld, zagen de brandweermensen elkaar vanaf hun 60ste plots veel minder. Samen met Marcel De Schutter vatte Willy Coppé het idee op om de gepensioneerde brandweermensen van Zandhoven maandelijks samen te brengen voor een activiteit én elke dinsdag voor een fietstocht of wandeling. Willy Coppé, Marcel De Schutter, Isidoor Coppé en Roger De Beuckeleer vormden eerst samen het bestuur. Op 75-jarige leeftijd werd Isidoor vervangen door Emiel Van Beirendonck. De vereniging telt nu 34 leden. Bij een op pensioenstelling van een brandweerlid ontvangt deze de uitnodiging om lid te worden van Gebrazan. Het is een vrije keuze om al dan niet aan te sluiten. Ook de brandweerdames, die jarenlang getrouwd waren met iemand die elk moment opgepiept kon worden, amuseren zich binnen Gebrazan en nemen graag aan de activiteiten deel.

Voor de vijfde keer organiseert Gebrazan zijn afgepijlde kerstwandelingen, die vorig jaar toch weer zo'n 2.500 wandelaars lokten. Niet alleen uit Zandhoven, maar uit heel Vlaanderen. Zo kwamen er vorig jaar zelfs wandelaars uit Knokke-Heist. Het gaat om twee verschillende routes van 12 kilometer, te vertrekken aan Hooidonk in Zandhoven, de kerk van Massenhoven of de tent van Gebrazan aan Huize Bruyneel in de Vierselbaan 2. Er is ook een lange combinatiewandeling van 24 kilometer en nog twee kortere rolstoel- en kinderwagenvriendelijke lussen van 4,6 en 3,5 kilometer, te vertrekken aan Huize Bruyneel. Hier kan je in de tent van Gebrazan ook iets eten zoals spek met eieren of iets drinken tussen 11 en 18u.

De Gebrazan-wandelingen zijn volledig bewegwijzerd. Er moet niet op voorhand worden ingeschreven. Door de werkzaamheden in Massenhoven is daar de route licht gewijzigd. Onderweg komen de wandelaars vier kerststallen tegen. De route I langs Pulderbos is iets vochtiger dan de route II langs Massenhoven, die iets bosrijker is.

Willy Coppé dankte namens Gebrazan ook uitdrukkelijk het gemeentebestuur en alle sponsors voor de steun.  

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio