MOBILITEIT

Vlot door Antwerpen? Gazet
van Antwerpen toont je de weg.

Opening nieuw premetrostation Opera weer zes maanden uitgesteld

Foto: Joris Herregods

Opening nieuw premetrostation Opera weer zes maanden uitgesteld

Print
Antwerpen -

Het nieuwe premetrostation Opera, onderdeel van het stadsvernieuwingsproject Noorderlijn, gaat pas in oktober 2019 open. Normaal zou dat - na eerder uitstel - in maart 2019 zijn. Ook twee andere onderdelen van de grote renovatie van de Leien zijn uitgesteld: de ingebruikname van de tramlijnen op de Italiëlei, en de tramverbinding naar het Havenhuis.

Noorderlijn is de verzamelnaam voor een aantal werven die de verkeersdoorstroming in Antwerpen moeten verbeteren én een deel van het centrum autovrij maken. Ter hoogte van de Opera gaan auto’s ondergronds, en zo ontstaat een nieuw plein. Voor de werf werd ‘de Knip’ gerealiseerd: de tijdelijke afsluiting van de Leien voor doorgaand verkeer.

Video: ATV

De aannemer had al voor de zomer uitstel aangekondigd. Het premetrostation Opera, de autotunnels, de parking en de fietsenstalling zouden pas maanden later voltooid zijn. Het volledige eindpunt zou op februari 2020 komen. Nu ontvingen de opdrachtgevers - stad Antwerpen, De Lijn en Agentschap Wegen en Verkeer - een nieuwe timing. Operaplein en Teniersplaats zijn intussen afgewerkt, en op de Rooseveltplaats is ook één van de stukken klaar. Ook enkele tramverbindingen zijn nu helemaal klaar.

Maar voor bepaalde projectonderdelen is er bijkomende vertraging, blijkt nu. De geplande ingebruikname van de tramlijnen op de Italiëlei en in de Mexicostraat (richting Havenhuis) schuift naar oktober 2019, samen met de opening van het vernieuwde premetrostation Opera. De volledige afwerking van de Rooseveltplaats verschuift naar april 2020. De hinder voor de bussen die daar aankomen en vertrekken, zou wel beperkt blijven.

De voortgang kan nog wijzigen, dus bijkomende vertraging is nog mogelijk, voor bovengenoemde én andere onderdelen van het project.

Verkeer Antwerpen: Actuele verkeersinformatie en reistijden op de Antwerpse Ring en aansluitende snelwegen.