© sven van haezendonck

© sven van haezendonck

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Chef-kok Femke Dralants (31) brengt wereldkeuken in haar nieuwe zaak

Carbon opent in Boucherystraat: "Leuk als we trend Befferstraat kunnen doortrekken"

Chef-kok Femke Dralants (31) draait momenteel proef in haar nieuwe zaak Carbon in de Mechelse binnenstad. Ze wil er meer pit mee brengen in de Désiré Boucherystraat die wat geplaagd wordt door leegstand. Begin volgend jaar opent ze officieel.

Sven Van Haezendonck

De onderneemster was al een tijdje op zoek naar een geschikte locatie in het centrum van de Dijlestad. “In mijn kindertijd kwam ik hier vaak en als ik ergens een zaak zou openen, was het in Mechelen. Mijn schoonouders hebben in het centrum ook de optiekzaak Vleeracker”, vertelt Femke Dralants. Alleen bleek het niet zo eenvoudig om een pand te vinden. “Ofwel was het heel bouwvallig, ofwel hing je vast aan een brouwerij. Ik wilde vrijheid”, stelt ze.

Uiteindelijk kwam ze voor Carbon bar & kitchen terecht in het pand van de voormalige tearoom ‘In den Ouden Bruul’ in de Désiré Boucherystraat. “Het zou leuk zijn als we de trend van de Befferstraat kunnen doortrekken en dat alles herleeft”, zegt Femke. Vroeger kampte de Befferstraat ook met leegstand, maar de jongste jaren zijn er opvallend veel horecazaken bijgekomen.

Drie foodtrucks

Aan ervaring ontbreekt het Dralants niet. “Ik ben vier jaar zelfstandige en ik heb ondertussen vier foodtrucks. Elk met een ander concept”, luidt het. Een van de drie focust zich op wereldkeuken met streetfood vanuit alle windstreken. “Dat is ook een beetje wat we doen met Carbon, maar dan afgewerkt op de barbecue. Vandaar de naam van de zaak”, zegt Femke.

Met haar nieuwe zaak wil ze culinair de gerechten van in haar foodtrucks iets verfijnder werken. “Als we met een van de foodtrucks op pad gaan, is dat 90% van de tijd voor bedrijfsfeesten met 80 tot 300 personen. In twee uur tijd moet je al die mensen bedienen. Het moet dus snel vooruitgaan. Tegelijk moet het lekker en toegankelijk zijn en niet te duur. Het lijkt me leuk om eens mijn tijd te kunnen steken in wat ik serveer. Met meer oog voor detail. Het komt erop neer dat de gerechten uit de foodtruck een upgrade krijgen”, legt Femke uit.

Vier dagen per week open

De nieuwe zaak zal open zijn van woensdag tot en met zaterdag. “We starten op woensdag met enkel lunch tussen 11.30 en 15u. Voor de andere dagen wil ik even afwachten en ervaren waar de Mechelaars naar op zoek zijn. Het wordt aftasten. Op donderdag houden we open tot 21u en op vrijdag en zaterdag tot 23u”, luidt het. Klanten kunnen in elk geval de hele dag door streetfood bestellen met gerechten van gemiddeld zes tot acht euro. “Nieuw voor Mechelen zijn bijvoorbeeld onze lotusbroodjes. De zogenaamde Bao Bun is een fluffy gestoomd broodje”, zegt Femke.

Zo’n broodje gaat samen met frisse koolsla, gepekelde rode ui en komkommer. Daarbij hebben klanten de keuze uit traag gegaard buikspek, scampi tempura of halloumi. De prijs voor de meeste gerechten op de kaart varieert van 6 tot 18 euro. “Voor ’s avonds hebben we een menu dat geregeld wisselt met een drie- of viertal gerechten, afhankelijk van de seizoengroenten en zin van de chef. We bieden ook huisgemaakte cocktails aan”, zegt Femke nog.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio