Rechtbank geeft stad Antwerpen gelijk in proces over boerkiniverbod: “Verbod is geen discriminatie”

Rechtbank geeft stad Antwerpen gelijk in proces over boerkiniverbod: “Verbod is geen discriminatie”

Print
Antwerpen -

De rechtbank van eerste aanleg geeft de stad Antwerpen gelijk in het proces over het boerkiniverbod. “Het verbod is geen discriminatie”, klinkt het, omdat een boerkini wel degelijk een risico kan vormen in zwembaden voor de veiligheid en de hygiëne.

In 2017 gingen vijf meisjes zwemmen in het zwembad Plantin en Moretus. nadat ze tickets hadden gekocht, vroegen ze of bedekkende kledij toegelaten was. Dat mocht niet, dus kregen de meisjes de tickets terugbetaald. Volgens UNIA, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, was het boerkiniverbod een duidelijke vorm van discriminatie. Twee van de vrouwen stapten toen samen met UNIA naar de rechtbank tegen het verbod.

Een van de eisende partijen was eerder ook al betrokken bij een soortgelijke procedure in Gent, waar een rechter wél het boerkiniverbod in twee zwembaden vernietigde. Toen klonk het dat boerkini’s geen probleem waren voor veiligheid of hygiëne, op basis van een advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In het Antwerpse geval, in het stedelijk zwembad Plantin Moretus, was dat probleem er volgens de rechter dus wel. De vrouwen in kwestie wilden immers een tuniek met daaraan een hoofddoek genaaid en een leggingbroek dragen.

“De gewenste kledij is niet aansluitend maar bestaat uit verschillende lagen”, stelt de rechter onder meer. “De tuniek verhult het lichaam zodat er geen visuele controle mogelijk is van hetgeen eronder gedragen wordt.” Niet aansluitende kledij wordt als onveilig gezien omdat ze aan obstakels kan blijven vasthaken en het werk van redders bemoeilijkt.

Het kledijvoorschrift van het zwembad was volgens de rechter in een dergelijke situatie dan ook “passend en noodzakelijk” en zorgde er niet voor dat de vrouwen in kwestie werden gediscrimineerd. De eis om het boerkiniverbod in te trekken was daarom ongegrond, klinkt het.

Antwerps schepen voor Diversiteit en Inburgering Fons Duchateau (N-VA), een groot voorstander van het boerkiniverbod, wil geen commentaar kwijt op het vonnis. N-VA voert momenteel onderhandelingen met Open Vld en sp.a voor een nieuw stadsbestuur. Rond levensbeschouwelijke thema’s is er vooral tussen N-VA en sp.a een grote breuklijn die moet overwonnen worden.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio