En net vandaag wordt het migratiepact goedgekeurd

Het VN-migratiepact, waarmee alle politieke ellende is begonnen, wordt vandaag (woensdag) bij de Verenigde Naties in New York goedgekeurd. In principe is het de Belgische ambassadeur bij de VN, Jean-Luc Bodson, die dat voor ons land gaat doen.

Belga

De val van de regering-Michel verandert niets aan het feit dat België vandaag zijn handtekening onder het VN-migratiepact in New York zal zetten. Dat bevestigt de Belgische VN-ambassadeur Jean-Luc Bodson.

“Het feit dat de regering ontslagnemend is, verandert daar niets aan”, klinkt het. Het commando om ‘ja’ te stemmen was al in september gegeven door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). N-VA liet dat toen gebeuren.

België zal aan zijn ja-stem wel een interpre­tatieve verklaring koppelen, in lijn met landen als Denemarken en Nederland. Dat kwamen de partijen van Michels minderheidsregering overeen. De precieze tekst is niet ­bekend, maar in de nota benadrukt België het niet-bindende karakter van het VN-migratiepact. Ook wordt erin opgenomen dat ons land zelf het onderscheid wil blijven maken tussen ­reguliere en irreguliere migratie.

Wetstraat doet ook gewoon voort

En ook in de Wetstraat valt het leven niet stil. Vandaag wordt in de ­Kamer de buste van ­gewezen premier Yves ­Leterme (CD&V) ingehuldigd. Hij is de man die als (in)formateur en eerste minister vijf keer zijn ontslag indiende.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio