Zodra koning het ontslag aanvaardt, zijn er nog twee scenario’s mogelijk: weinig animo voor vervroegde verkiezingen

Print

Een kwartiertje nadat hij de Kamer verlaten had, reed premier Charles Michel de oprijlaan van het kasteel in Laken op om het ontslag van zijn regering aan te bieden aan koning Filip. Het paleis liet gisterenavond nog weten dat de vorst het ontslag in beraad houdt. Dat geeft de politieke partijen de tijd om het stof even te laten neerdwarrelen. De meeste partijvoorzitters zijn geen voorstander van vervroegde verkiezingen.

De verwachting is nu dat de koning de voorzitters van de verschillende partijen ontvangt voor een consultatieronde.

In principe kan de koning het ontslag weigeren, maar dat scenario is in de huidige situatie onwaarschijnlijk, omdat dan de minderheidsregering opnieuw zou vastlopen.

“Zodra hij het ontslag aanvaardt, zijn er nog twee scenario’s mogelijk”, zegt grondwetsspecialist Toon Moonen (UGent). “Als een meerderheid van alle Kamerleden beslist om de Kamer te ontbinden, komen er binnen de veertig dagen vervroegde verkiezingen.” Dat betekent dat we ten vroegste eind januari naar de stembus moeten.

De andere mogelijkheid die door nogal wat politici naar voor wordt geschoven, is om de Kamer zichzelf niet te laten ontbinden, de regering in lopende zaken te laten en te wachten tot midden april. Dan worden er dus geen vervroegde federale verkiezingen uitgeschreven, maar wordt het parlement ontbonden op de voorziene datum, veertig dagen voor de regionale en Europese verkiezingen van 26 mei.

Weinig animo voor vervroegde verkiezingen

Voor vervroegde verkiezingen bestaat voorlopig weinig animo bij de voorzitters van CD&V, Open Vld, sp.a en Groen, zo bleek dinsdagavond en ook woensdagmorgen in De Ochtend op Radio 1. De redenering is dat er eind mei sowieso ook Vlaamse en Europese verkiezingen op de agenda staan, die niet kunnen worden vervroegd, en dat niemand gelooft dat er tussen vervroegde verkiezingen en eind mei een nieuwe federale ploeg in het zadel kan zitten.

Verkiezingen moeten iets oplossen en hier gaan ze gewoon meer chaos veroorzaken, gelooft Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. John Crombez (sp.a) gelooft dat het parlement met de regering in lopende zaken aan de slag kan gaan, terwijl ook Meyrem Almaci (Groen) gelooft dat in lopende zaken dingen mogelijk zijn. “Wij hebben geen schrik van verkiezingen, maar drie verkiezingen op acht maanden” is van het goede te veel, vindt Almaci.

Ook Wouter Beke (CD&V) verkiest een regering in lopende zaken, die kan samenwerken met het parlement. “Er zijn partijen als N-VA die de mensen twee keer naar de stembus willen laten trekken. De vraag is: kan er tussen nu en mei nog iets gebeuren? Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid op te nemen.”

Rutten weerlegt het beeld dat het door haar tweet is dat de laatste overlevingskans voor de ploeg-Michel de grond werd ingeboord, zoals ter linkerzijde wordt aangehaald. “Het is nooit de bedoeling geweest, en ik ben daar formeel in, dat er een regering op links tot stand zou komen”, zegt Rutten. Volgens haar waren de linkse partijen nooit van plan om samen te werken. “PS en sp.a waren al van dinsdagmorgen duidelijk dat ze een motie van wantrouwen zouden indienen.”

LEES OOK. Politicoloog Carl Devos ongemeen scherp voor premier Charles Michel: “Dit is de bocht der bochten”

Nu in het nieuws