Baby op de rug strelen verlicht pijn bijna met de helft

De optimale aai is er een met 3 centimeter per seconde. Foto: shutterstock

Baby op de rug strelen verlicht pijn bijna met de helft

Print

Een pasgeboren baby op de rug aaien voor het zijn verplichte vaccinatieprikken krijgt, maakt de ervaring voor het kindje een pak draaglijker. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat zachte strelingen de pijn met veertig procent verminderen. “Het meest optimaal is een snelheid van 3 centimeter per seconde.”

Hoe kan je van een pasgeboren baby te weten komen hoeveel pijn een prikje doet? Onderzoekers aan de gerenommeerde universiteit van Oxford en de Liverpool John Moores University zijn erin geslaagd er een objectief instrument voor te ontwikkelen.

Elektroden

Ze plaatsen elektroden op het hoofd en de borst van het kindje en registreren zo de elektrische activiteit in de hersenen. De grafiek op het computerscherm maakt zichtbaar wat er verandert zodra het kindje pijn heeft.

De afgelopen maanden is het instrument ingezet tijdens een onderzoek naar vaccinatiepijn bij baby’s. “We hebben de hersenactiviteit van 32 kindjes gemeten op het moment dat ze bloedtesten ondergingen”, zegt onderzoeksleider Rebeccah Slater. “De ene helft was voor de start door de ouders op de rug gestreeld, bij de andere helft was dit niet gebeurd. De helft die gestreeld was, vertoonde een veertig procent lagere pijnactiviteit in de hersenen.”

Volgens Rebeccah Slater was al geweten dat zachtjes aaien bepaalde systemen in het lichaam activeert die pijn verminderen. “Nu blijkt dat ook bij baby’s te gebeuren, en dat is nieuw”, zegt ze. “Opmerkelijk is ook dat het tempo een rol speelt. Het meest optimaal is een ‘streelsnelheid’ van 3 centimeter per seconde.”

Intuïtief

De Britse onderzoekers benadrukken dat ouders die de pijn van hun baby’tje willen verlichten, geen speciale metingen moeten gaan doen om het optimale tempo te bereiken. “De meeste ouders blijken hun baby’s intuïtief aan die optimale snelheid te strelen”, zegt Rebeccah Slater.

.

Nu in het nieuws