An Lemmens deelt opvoedingsadvies voor de feestdagen: “Verplicht je kind niet om te kussen of knuffelen”

Mama

An Lemmens deelt opvoedingsadvies voor de feestdagen: “Verplicht je kind niet om te kussen of knuffelen”

Print

Tijdens de feestperiode verwachten veel ouders dat hun kinderen hun affectie tonen aan familieleden. “Geef oma en opa drie nieuwjaarskussen of trakteer je tante eens op een dikke knuffel”: je hebt als kind misschien zelf die opdracht gekregen. En daar knelt het schoentje voor presentatrice An Lemmens, want in haar ogen mag affectie geen opdracht zijn. Kinderen mogen zelf beslissen wat ze doen.

De blonde presentatrice deelt net voor de feestdagen een foto met een duidelijke boodschap aan ouders: “Dwing jullie kinderen niet om affectie te tonen”, staat er te lezen. Wat dat inhoudt? Zeg niet dat ze oma of opa een kus moeten geven, dwing hen niet om op de schoot van de Kerstman te gaan zitten of iemand een knuffel te geven. Dreig er ook niet mee om hen te kietelen als ze het niet doen, en verzin geen compromissen zoals een kushandje toewerpen. Neem gewoon genoegen met een ‘neen’. “Kinderen kiezen zelf wanneer, aan wie en hoe ze affectie tonen. Zo leert een kind dat het baas is over zijn eigen lichaam. Hun lichaam, hun keuze”, staat er nog op de foto. Een statement waar Lemmens zelf volledig achter staat.

Beter beschermen

De Nederlandse Eva Bronsveld, pedagoge en auteur van ‘Temperamentvolle kinderen’, is het helemaal eens met de stelling. “Als een kind de kans krijgt om te beslissen wat er gebeurt, leren ze hun eigen grens aangeven. Omgekeerd werkt het ook: als iemand anders een grens aangeeft, zullen ze die ook kunnen respecteren. Door kinderen te laten kiezen, beschermen we ze veel beter tegen ongewenste aanrakingen.”

Oprechte affiniteit

Bronsveld snapt aan de andere kant ook dat veel ouders willen dat hun kroost affiniteit toont aan andere familieleden, omdat ze goed willen doen voor hen. “Maar familie geniet het meest van een oprechte kus of knuffel. Kinderen doen dat niet op commando of op de momenten die ouders verwachten. Misschien wil zoon- of dochterlief affiniteit tonen op een heel ander moment, bijvoorbeeld tijdens het knutselen met de grootouders. En dan komt het wél. Ouders doen er goed aan om niet bij te sturen als het aankomt op affiniteit, want dan wordt de drempel alleen maar hoger.”

Tips

An Lemmens deelt opvoedingsadvies voor de feestdagen: “Verplicht je kind niet om te kussen of knuffelen”

Wat je wel kan doen? “Geef zelf een kus of knuffel als voorbeeld. Kinderen nemen immers veel over van hun ouders. Als je merkt dat je kroost wel op dezelfde manier wil begroeten, maar niet zo goed durft, kan je een suggestie aanreiken. Zeg dat als ze een kus of knuffel willen geven, dat de oma, opa, tante of nonkel in kwestie het vast fijn zal vinden. Zo laat je de keuze aan hen.”

De pedagoge voegt er nog aan toe dat kinderen hun affectie ook op andere manieren kunnen tonen, bijvoorbeeld door een kaartje te schrijven of een tekening te maken. “Als je als ouder voelt dat deze vorm hun voorkeur krijgt, ondersteun hen dan hierin.”

NIET TE MISSEN