HISTORISCH! Red Lions winnen het WK hockey na shoot-outs tegen Nederland

Print
De Red Lions (FIH-3) hebben hun droom om wereldkampioen te worden meteen waargemaakt. In het Indiase Bhubaneswar wonnen ze hun eerste (en dus historische finale) van Oranje (FIH-4) na shoot-outs. Vlak voor rust verloren de Belgen nog de mogelijkheid om de videoref in te roepen na een omstreden beslissing van de scheidsrechters maar in de tweede helft groeiden de Belgen in de match en ze kregen in het slot enkele grote kansen, maar het bleef 0-0. Uiteindelijk moesten shoot-outs voor de beslissing zorgen en daarin werd het 3-2 nadat eerst nog een beslissend punt werd afgekeurd.

Bij de rust stond het nog 0-0 in een gesloten duel. Nederland dreigde wel via enkele strafcorners, al bleef de uitvoering telkens ondermaats. In het vierde kwart kwamen er twee reuzenkansen voor de Red Lions, maar De Kerpel en Briels kwamen niet tot scoren en dus kwam het tot shoot-outs in Bhubaneswar.

Het werd een thriller van formaat want de Belgen maakten daarin een 0-2 achterstand ongedaan, via Van Aubel en Wegnez. De Sloover leek de winnende treffer te scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens een voetfout. Even later trof Van Aubel opnieuw raak en bezorgde doelman Vanasch ons land de wereldtitel door de laatste Nederlandse poging uit zijn doel te houden.

Thriller in shoot-outs, Belgen mogen twee keer vieren

Zaterdag plaatsten de Belgische hockeymannen zich voor de finale door Engeland (FIH 7) met 6-0 te verpletteren, goed voor de grootste zege in de geschiedenis in een halve finale op een WK. De Nederlanders toonden zich bescheidener dan de Belgen. Zij schakelden de Australische titelverdedigers (FIH 1) in een shoot-out met 4-3 uit. Na de reguliere speeltijd was het 2-2.

Historische revanche

Voor de Red Lions was de eerste WK-medaille meteen de gouden. Een vijfde plaats op het vorige WK, in 2014 in Den Haag, was het beste resultaat tot nog toe. Wel veroverde België al eens brons op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen en op het EK van 2007 in Manchester. Recenter was er zilver op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en op de Europese kampioenschappen van 2013 in Boom en 2017 in Amsterdam.

Het was ook een mooie revanche. Op het EK moesten de Belgen eind augustus 2017 in de finale met 4-2 de duimen leggen voor gastland Nederland, nadat ze bij de rust op een 0-2 voorsprong hadden gestaan. Zes dagen voordien hadden ze Nederland in de groepsfase nochtans nog een 5-0 oplawaai verkocht.

Oranje greep dan weer naast een vierde wereldtitel. De vorige drie werden in 1973, 1990 en 1998 veroverd. Daarnaast verzamelden de Nederlandse hockeyers nu vier keer zilver (1978, 1994, 2014 en 2018) en twee keer brons (2002, 2010).

Meer sportnieuws