Dun laagje sneeuw in Kempen en Limburg

Een dun sneeuwtapijt in het Kempense Balen. Foto: gw

Dun laagje sneeuw in Kempen en Limburg

Print

De storing die zaterdagavond en -nacht over België trok, is zondagochtend enkel nog in het oosten van het land merkbaar. Het KMI trok de waarschuwing voor de winterprik in de loop van de avond op naar code oranje, maar inmiddels geldt opnieuw code groen. In Limburg en in de Kempen werden ze wakker onder een dun laagje sneeuw, maar de echte winterse taferelen bleven grotendeels uit. In het noorden van het land en in de Ardennen bleef de sneeuw liggen, en dat was ook zo in Nederland.

Het KMI waarschuwde in de loop van zaterdag met code geel voor winterse toestanden naar de avond toe en voor zaterdagnacht. Later werd die waarschuwing opgetrokken naar code oranje. “Vanavond en vannacht trekt een storing van west naar oost over het land met eerst sneeuw of aanvriezende regen, later overgaand in regen. In de Ardennen valt er meestal sneeuw”, klonk het bij het KMI.

Code groen

Inmiddels is code groen weer van kracht. Op de Ardense hoogvlaktes kan zondagvoormiddag tijdelijk nog sneeuw of aanvriezende regen vallen, maar nadien wordt het op de meeste plaatsen droog. In het westen van het land kunnen enkele opklaringen voorkomen, terwijl het in de Ardennen meestal grijs blijft met lage wolken. Het zicht is er soms ook beperkt. Het is zachter met maxima tussen 2 graden op de Hoge Venen en 9 graden in de Westhoek. Zo meldt het KMI.

Sneeuw

Grote delen van het land werden kregen de afgelopen nacht te maken met buien en natte sneeuw. Op enkele plaatsen bleef de sneeuw ook liggen. “In het noorden van België komt het momenteel tot ijsregen en sneeuw. De accumulatie begint. Wees voorzichtig als u de baan nog op moet!”, waarschuwde Noodweer Benelux zaterdagavond.

Ook in de Ardennen bleef een pak sneeuw liggen.

In Nederland was de aanwezigheid van Koning Winter veel duidelijker merkbaar. Onze noorderburen worden zondagochtend wakker onder een witte deken

.

Nu in het nieuws