Dit weekend sneeuwval verwacht in Antwerpen: dit moet je weten (en zelf doen)

Archieffoto Foto: Victoriano Moreno

Dit weekend sneeuwval verwacht in Antwerpen: dit moet je weten (en zelf doen)

Print
Antwerpen -

Zaterdagnacht wordt er sneeuwval verwacht in Antwerpen. De stadsdiensten staan klaar om de wegen en fietspaden zo goed mogelijk sneeuw- en ijzelvrij te houden. Maar de bewoners moeten zelf ook de handen uit de mouwen steken. Zo is elke bewoner verplicht om de stoep voor de deur proper en veilig te houden.

Lees ook: Vanavond code oranje met kans op sneeuw en gladde wegen: “Pas je rijstijl aan”

De weervoorspellers van Meteo Wing verwachtte in de loop van zaterdagavond een neerslagzone die vanaf het westen Vlaanderen binnenkwam en vervolgens naar het oosten te trok. Het KMI waarschuwde met code oranje voor winterse toestanden.

Aangezien de temperatuur opnieuw zal dalen, zullen op veel plaatsen de wegdektemperaturen negatief zijn wanneer de neerslagzone aankomt. Daardoor kan de neerslag aanvriezen.

Tegen zondagochtend verwacht men opnieuw positieve wegdektemperaturen waardoor het gevaar op gladheid verdwijnt. Aan weggebruikers wordt het advies gegeven om voor zij aan hun reis beginnen de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen. Hier kan de actuele toestand van de verkeerssituatie worden opgevolgd.

Stadsdiensten staan stand-by

De stad houdt 1.200 ton zout en 100.000 liter pekel paraat om de rijwegen en fietspaden te strooien bij de eerste winterprik. Op korte termijn kan er nog eens 2.000 ton extra zout bijgeleverd worden.

Er zijn steeds 26 chauffeurs dag en nacht stand-by in het weekend en op feestdagen en 28 medewerkers om ook parken en secundaire fietspaden te strooien. Op weekdagen kunnen 450 werknemers van stadsreiniging manueel bijstrooien.

De voetpaden voor en rond stadsgebouwen worden sneeuw- en ijzelvrij gemaakt door de stadsdiensten.

Dit weekend sneeuwval verwacht in Antwerpen: dit moet je weten (en zelf doen)
Themabeeld Foto: Patrick Post

Het Havenbedrijf Antwerpen draagt zorg voor de fiets- en voetpaden en de wegen in het havengebied. De brandweer zal mee ingeschakeld worden voor het sneeuw- en ijzelvrij maken van fietspaden, voetpaden, wandelstraten en de tunnelhellingen van de Leientunnels op vraag van politie of stads- en buurtonderhoud.

Op alle Antwerpse marktpleinen staan er zoutkisten. Die kunnen marktkramers en winkeliers gebruiken om de omgeving rond hun marktkraam of winkel begaanbaar te maken.

Bewoners dragen hun steentje bij

Naast de inspanningen van de stad en de andere diensten, is elke bewoner verplicht om de stoep voor de deur proper en veilig te houden. Hierdoor zorgen ze ervoor dat buren en voorbijgangers zonder vallen op hun bestemming geraken.

Dit weekend sneeuwval verwacht in Antwerpen: dit moet je weten (en zelf doen)
Themabeeld Foto: gvh

De stad vraagt ook aan alle weggebruikers om hun snelheid aan te passen en om gevaarlijke situaties meteen aan de politie te melden via de Blauwe Lijn (0800 123 12). De politie bepaalt dan of er bijkomend gestrooid moet worden en neemt in dat geval contact op met de strooidiensten.

75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen best hulp aan buren, familie of vrienden. Als ze geen beroep kunnen doen op mensen uit hun naaste omgeving, kunnen ze op het moment dat er sneeuw ligt, via het online-aanvraagformulier op de stedelijke website een melding doen of, tijdens weekdagen, bellen naar het stedelijk contactcenter (03 22 11 333). Er komt dan gratis iemand langs om de stoep sneeuw- en ijzelvrij te maken.

Het voordeel van online-aanvraagformulier is dat het 24/7 kan ingevuld worden. Een telefonische aanvraag kan enkel gebeuren op weekdagen tijdens de openingsuren van het stedelijk contactcenter.

Het sneeuwruimen is een extra dienstverlening van de stad, die geen afbreuk doet aan de plicht om de eigen stoep sneeuw- en ijzelvrij te houden.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio