Verkiezingen 2018 - Borgerhout

Groen domineert districtsbestuur met PVDA en sp.a in Borgerhout

Het districtsbestuur van Borgerhout: Luc Moerkerke (Groen), Ben Van Duppen (PVDA), Stephanie Van Houtven (sp.a), Mariam El Osri (Groen), Marij Preneel en Omar Al Jattari (Groen) Foto: Frederik Beyens

Groen domineert districtsbestuur met PVDA en sp.a in Borgerhout

Print
Borgerhout -

In Antwerpen heeft het districtsbestuur van Borgerhout een eerste versie van het bestuursakkoord klaar. De klinkende verkiezingsoverwinning van Groen reflecteert zich in een districtscollege waarin Groen naast de districtsburgemeester ook twee schepenposten bezet, terwijl PVDA en sp.a er elk eentje krijgen. Het “links bastion”, opnieuw het enige district waar N-VA in de oppositie zit, legt zoals verwacht vooral de nadruk op groene ruimte, fietsveiligheid en buurtwerk.

Vóór Zelzate was Borgerhout de voorbije zes jaar al het eerste lokale bestuur waar PVDA deel uitmaakte van de meerderheid. De bevoegdheden van een districtsraad en -college zijn dan wel beperkt, dat in Borgerhout een heel ander beleid werd gevoerd dan op het Antwerpse stedelijke niveau zorgde de voorbije legislatuur voor heel wat politieke strubbelingen. Toch kreeg de Borgerhoutse coalitie, en dan vooral Groen, opnieuw een ruim mandaat van de kiezer met samen 16 van de 25 zetels.

Of de mogelijke toetreding van sp.a tot het stadsbestuur de contacten tussen beide niveau’s zal verbeteren, zal nog moeten blijken. Borgerhout kiest intussen in ieder geval om verder te gaan op de ingeslagen weg. Het districtsbestuur wil verschillende pleintjes vergroenen, de gecontesteerde site Spoor Oost toegankelijker en aantrekkelijker maken, even veel fiets- als autoparkeerplaatsen creëren en aan armoedebestrijding - niet meteen een districtsbevoegdheid - doen via buurthuizen en door cultuur laagdrempeliger te maken. Vanaf 2020 zal er ook 200.000 euro per jaar naar buurtprojecten gaan die buurtbewoners zelf kunnen invullen.

Het definitieve bestuursakkoord zal er pas in mei 2019 komen, na een bevraging onder de bewoners. “We zijn trots op onze diversiteit en op de vele bewonersinitiatieven”, zegt districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) daarover. “Besturen doen we in Borgerhout daarom niet alleen voor, maar vooral met de bewoners.”

Verkiezingsnieuws