Philippe Clement beleeft hoogdagen met Genk, ook in Europa: “Een belangrijke avond voor de club”

Clement koos verrassend voor Gano in de spits: “Dit is een overwinning van het collectief.” Foto: JEFFREY GAENS

Philippe Clement beleeft hoogdagen met Genk, ook in Europa: “Een belangrijke avond voor de club”

Print

Met een kletterende 4-0 thuiszege tegen Sarpsborg dwong Racing Genk donderdagavond op de slotspeeldag in groep I de kwalificatie voor de zestiende finales van de Europa League af. Als groepswinnaar worden ze bovendien reekshoofd en zo ontlopen ze maandag bij de loting heel wat zware tegenstanders.

LEES OOK. Genk demonstreert in Europa League tegen machteloze Noren: groepswinst en straks reekshoofd bij loting

Clement verraste voor de wedstrijd door Zinho Gano, Ibrahima Seck en Joseph Paintsil aan de aftrap te brengen. Sterkhouders Ally Samatta, Ruslan Malinovskyi en Dieumerci Ndongala verdwenen zo naar de bank. “De wedstrijden komen zo snel, dit was al de 32e, en we moeten kijken op training hoe fit de spelers zijn. Aan de hand daarvan en de analyse van de tegenstander kiezen we de basiself. Ik koos voor Gano en Seck omwille van hun frisheid en kracht bij stilstaande fases.”

“Dit is dan ook een overwinning van het collectief. Ik heb vaak gezegd dat er anderen zaten te werken om hun kans te krijgen en je ziet de voorbije weken dat die jongens superbelangrijk zijn en de ploeg iets kunnen bijbrengen. Ook in de Beker op Charleroi lukte dat, maar dit is toch wat anders: in Europa 4-0 winnen en eerste worden in de groep, dat is nog een stap groter dan kwalificatie in een Bekermatch.”

“De efficiëntie moest terugkomen”

Na vijf minuten keken de bezoekers uit Noorwegen al tegen een 2-0 achterstand aan en was de wedstrijd zo goed als gespeeld. Bovendien waren het de eerste twee kansen voor de thuisploeg en zo namen ze meteen revanche voor de kritiek van afgelopen weekend, toen ze in de competitiewedstrijd tegen KV Kortrijk van de 26 doelpogingen er amper 7 tussen het kader kregen en vervolgens in eigen huis puntenverlies moesten toestaan (1-1). “Het was dan ook een van mijn hoofdpunten in mijn meeting voor de match, dat de efficiëntie moest terugkomen. De reactie van mijn groep was dan ook perfect en ik hoop dat nu nog vier wedstrijden zo te houden voor de winterstop. Je ziet deze groep stappen maken.”

32 wedstrijden, competitieleider, overwintering in Europa en een Belgisch Bekeravontuur: het parcours van de Genkenaars oogt lang en indrukwekkend, maar de prijzen worden pas aan het einde van het seizoen uitgereikt. “Een trofee is dit zeker nog niet, maar wel een belangrijke avond voor de hele club. De groepsfase van de EL halen was al een doelstelling op zich, maar ik moet toegeven dat ik graag trofeeën in mijn kast heb staan. Nu is de kwalificatie in de Beker nog belangrijk en daarna de winterbreak als leider ingaan. Als dat lukt, zijn we de beste ploeg geweest in 2018 in België. Er zijn de komende weken dus nog een aantal mooie doelen voor mijn groep.”

Sarpsborg-coach is eerlijk: “Het beste team heeft deze groep gewonnen”

“Het beste team heeft deze groep gewonnen”, gaf Sarpsborg-coach Geir Bakke na de wedstrijd toe. “Onze start was slecht, heel slecht zelfs. We lieten hen te makkelijk in de wedstrijd komen. Het probleem was dat we de tegenstander deze keer niet konden frustreren, dat lukte in de vorige wedstrijden wel en het werd een van onze sterktes. Ook fysiek leek Genk beter dan in de heenwedstrijd. Ze hadden hun opstelling wel wat aangepast, maar dat kunnen ze zich dankzij hun brede kern veroorloven.”

Voor Sarpsborg is het eerste Europese avontuur afgelopen. “Dit was een mooie ervaring voor ons, het was inspirerend om tegen zo’n goede ploegen te mogen spelen. We hebben hieruit geleerd en daar gaan we nu aan werken. Dat zal op termijn opleveren.”

Clement heeft nog geen favoriete tegenstander voor zestiende finales

Als groepswinnaar is Racing Genk maandag reekshoofd bij de loting voor de zestiende finales. De Limburgers hebben dan een beschermde status en ontlopen zo heel wat topploegen.

Uit de Champions League kunnen ze Napoli, Valencia, Inter en Benfica niet treffen. Mogelijke tegenstanders die uit het kampioenenbal komen zijn Viktoria Plsen, Shakhtar Donetsk en Galatasaray. Club Brugge en Racing Genk kunnen elkaar niet kruisen in de zestiende finales en ook Malmö zal de tegenstander niet zijn. De Zweden komen immers als verrassende nummer twee uit de groep van de Limburgers.

Uit de Europa League ontlopen ze alvast de groepswinnaars Eintracht Frankfurt, Villarreal, FC Sevilla, Dinamo Kiev en Chelsea. Mogelijke tegenstanders zijn BATE, Rennes, Krasnodar, Rapid Wien en Lazio.

“Ik heb nog geen favoriete tegenstander bij de loting. Eerlijk, ik weet nog niet wie erbij zit”, gaf Philippe Clement donderdag toe. “Lange verplaatsingen zou ik liever vermijden, gezien het drukke schema dat we hebben. Op voorhand had ik zelfs willen tekenen voor alleen die kwalificatie, maar ik denk dat we die groepswinst verdiend hebben. We waren de beste ploeg in deze poule. Uiteraard is het interessant dat we nu eerst een uitwedstrijd mogen spelen, wat de tegenstand betreft blijven we afhankelijk van de loting. Ik spreek niet alleen over grote namen, kleine ploegen doen het soms nog beter.”

Genk en Club Brugge zijn maandag de enige Belgische ploegen die de trommel ingaan. Standard sneuvelde donderdag nog op de slotspeeldag en Anderlecht was al langer zeker van de uitschakeling. AA Gent geraakte in de zomer niet voorbije de voorrondes.

Meer sportnieuws