Tram- en busnet ernstig verstoord: hier kan u vandaag hinder verwachten in de provincie Antwerpen

Print

Video: ZB

Vandaag organiseert het gemeenschappelijk vakbondsfront een nationale actiedag tegen het eindeloopbaanbeleid van de regering (pensioenen, SWT, landingsbanen). Zo zal u de staking voelen.

GVA+ Onze reporters aan de Antwerpse stakingsposten: “Bij Coca-Cola spreken we van de rugziekte”

Mobiliteit

In Antwerpen zijn maar drie op de tien tramchauffeurs uitgereden. De meeste tramlijnen rijden om het half uur, meldt De Lijn. Tramlijn 5 rijdt echter om de 20 minuten, tramlijn 3 haalt de 30 minuten-frequentie niet. Buslijnen 1, 13, 30, 32, 33 en 36 ondervinden zware hinder. De dienstverlening in Mechelen is ook ernstig verstoord, in Turnhout is slechts 15 procent van de bussen uitgereden. Het is mogelijk dat er ook minder trams rijden naar het Sportpaleis waar vanavond Dimitri Vegas & Like Mike optreden. Het Sportpaleis raadt aan om, indien mogelijk, ander vervoer te overwegen, zoals de fiets.

De spoorwegen verwachten geen al te grote problemen. “We hebben geen stakingsaanzegging binnengekregen”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “Maar het kan natuurlijk altijd dat hier en daar mensen gaan meestappen in de betoging. Sinds begin dit jaar kunnen wij een alternatieve dienstregeling voor het spoor uitwerken. Maar dat is momenteel nog niet nodig.”

Brussels Airport adviseert om enkel handbagage mee te nemen. Het is niet duidelijk in welke mate de acties gevolgen zullen hebben, maar Brussels Airport zegt samen met haar partners “alles in het werk te stellen om de impact voor de passagiers te beperken”. Vertragingen zijn evenwel niet uitgesloten. “Daarom adviseren we passagiers om enkel met handbagage te reizen en om voldoende tijd in te plannen om op de luchthaven te geraken”, luidt het. Al wil dat niet zeggen dat het onmogelijk zal zijn om bagage in te checken, zegt de persdienst van de luchthaven.

Stadsdiensten

Er is ook hinder bij de stadsdiensten in Antwerpen. Alle stadsloketten zijn geopend, maar er kunnen wel iets langere wachttijden voorvallen. Het stedelijke contactcenter en Visit Antwerpen zijn bereikbaar, net als de bezoekerscentra op de Grote Markt en in Antwerpen-Centraal. Antwerpenaars kunnen ook terecht op de website voor meer info of bellen naar het stedelijk contactcenter op het nummer 03 22 11 333. In Mechelen zijn er geen gevolgen voor de openbare diensten, ook Turnhout maakt zich sterk dat er geen hinder zal zijn.

De dienst stadsreiniging probeert de dienstverlening inzake afvalophaling in Antwerpen te verzekeren, maar er vindt grote hinder plaats. Meer bepaald in de buurten Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Berchem, de Brederodestraat, Hoboken en een deel van Ekeren. Er wordt niet ingezet op de lediging van papiermanden en de ophaling van sluikstort. Ook de veegdienst mankeert medewerkers, de meest vuilgevoelige locaties krijgen voorrang. De stad vraagt haar inwoners om hun huisvuil indien mogelijk een week langer binnen te houden of opnieuw binnen te nemen als het niet is opgehaald. Indien noodzakelijk kan de stad op buurtniveau beslissen het aangeboden huisvuil niet-selectief op te halen. Alle Antwerpse containerparken zijn vrijdag gesloten.

De Antwerpse politie zal vrijdag minder politietaken kunnen uitvoeren. “Wij staken zelf niet mee, maar we zullen onze mensen wel naar de gevangenissen moeten sturen om daar de stakende cipiers te vervangen”, zegt Vincent Houssin van de politievakbond (VSOA).

Enkel bibliotheek Couwelaer in Deurne is gesloten wegens de actie. De districtsjeugddiensten en de cultuur- en ontmoetingscentra zijn open. Buiten het MAS, het Red Star Line Museum, het Middelheimmuseum en het Vleeshuis zijn alle stedelijke musea gesloten.

Qua sportinfrastructuur zijn enkel zwembaden Arena en Ieperman gesloten, net als het Sportpark Ter Beke in Wilrijk. gesloten.

Onderwijs en kinderopvang

Het Gemeenschapsonderwijs durft op dit moment nog niet te zeggen hoe fel de stakingsoproep de scholenwerking zal verstoren. “Maar we kunnen de ouders nu wel al geruststellen: in het meest extreme geval dat een school zou gesloten zijn omdat iedereen mee staakt, dan worden de ouders zeker op voorhand verwittigd.”

Volgens het stedelijk onderwijs zal één op de vier basisscholen gesloten zijn, al zal er telkens opvang mogelijk zijn.Het Katholiek Onderwijs laat weten dat het op dit moment koffiedik kijken is wat de impact zal zijn van de stakingsoproep.

Voor de kinderopvanglocaties in Antwerpen zijn er van de 21 stedelijke locaties 17 (gedeeltelijk) open.De ouders werden op voorhand op de hoogte gebracht.

Tram- en busnet ernstig verstoord: hier kan u vandaag hinder verwachten in de provincie Antwerpen
Bij Coca-Cola in Wilrijk legt men vandaag het werk neer. Foto: Jan Van der Perre

Industrie

De vakbonden verwachten dat vooral de voedingsnijverheid zal staken. Chocolaterie Jacques, Spa Monopole en Lu (Antwerpen) liggen zeker plat. Hebben een piket aan de poort: BASF, Evonik, Covestro, Lanxess, Lotus, Imbev, Versele Laga. Ook in de schoonmaak- en beveiligingssector is er een grote bereidheid tot actie.

Door de actiedag van de vakbonden ligt zowel de productie als de distributie bij de fabriek van Coca-Cola in Wilrijk volledig stil. Dat bevestigt de socialistische vakbond ABVV Horval Antwerpen.

Donderdag had de ABVV al aangegeven een blokkade te zullen opzetten aan de fabriek van Coca-Cola, maar dat bleek vrijdag niet nodig. “Bij de arbeiders waren er zo goed als geen werkwilligen”, zegt ABVV-secretaris Yvan De Jonge. De productie is vrijdagochtend dus gestopt, ook de distributie ligt stil.” Bij de bedienden zou er wel gewerkt worden.

Volgens De Jonge liggen ook andere grote voedingsbedrijven in de regio volledig plat. “We krijgen zelfs van kleine bedrijfjes, waar geen afgevaardigde is, de vraag van werknemers hoe ze kunnen staken.”

In de haven van Antwerpen zijn dan weer geen werkonderbrekingen gepland. Er zullen wel pamfletten worden uitgedeeld. In de grote chemiebedrijven in het Antwerpse zal wel actie worden gevoerd. Er is sprake van werkonderbrekingen bij onder meer Agfa, Borealis, Evonik en Arlanxeo in Zwijndrecht (het vroegere Lanxess).

In Herentals staken alle arbeiders bij het industriële reinigingsbedrijf Peeters OIW, maar werken de bedienden wel. Bij Mondelez (Milka en LU) in Herentals liggen de werken ook volledig stil. Bij Smet Jet in Oevel (Westerlo) zouden er tien van de 80 werknemers werken. Bij Astra Sweets in Turnhout staakt 70 procent van het personeel en de bedienden werken, maar er is maar 10 procent van de productie die operationeel is.

Tram- en busnet ernstig verstoord: hier kan u vandaag hinder verwachten in de provincie Antwerpen
Stakingsactie bij Smet Jet in Oevel. Foto: mph
Tram- en busnet ernstig verstoord: hier kan u vandaag hinder verwachten in de provincie Antwerpen
Arbeiders van Peeters OIW leggen het werk neer. Foto: Marc Peeters
Tram- en busnet ernstig verstoord: hier kan u vandaag hinder verwachten in de provincie Antwerpen
Ook bij Mondelez (Milka en LU) wordt vandaag niet gewerkt. Foto: Marc Peeters
Tram- en busnet ernstig verstoord: hier kan u vandaag hinder verwachten in de provincie Antwerpen
Astra Sweets in Turnhout. Foto: Mia Uydens

In Mechelen wordt er vandaag gestaakt bij Retail Partners Colruyt Group. Daar kwam ongeveer de helft van de 430 arbeiders niet werken.

LEES OOK. Helft werknemers staakt bij Retail Partners Colruyt Group: “Als ze niet naar ons luisteren, moeten we wel actie voeren”

(Zo goed als) geen tewerkstelling:

Coca-Cola (Wilrijk)

Milka (Herentals)

Lu (Herentals)

AB InBev (Antwerpen)

IJs Jacques (Oevel)

Chocolaterie Ickx (Essen)

Hamal Signature (Turnhout)

Taura (Olen)

Boost Nutrition (Schoten)

Pluma (Wommelgem)

Gedeeltelijke staking:

Spar (Mechelen, 40%)

Maurice Mattieu (Zwijndrecht)

Pauwels (Oelegem, 50% wil staken)

Lekkerland (Wijnegem, tot 75%)

Equinox (Wijnegem) (30%).

.

Nu in het nieuws