Twintiger uit Edegem opgepakt voor oplichting via piramidespel

Foto: hbvl

Twintiger uit Edegem opgepakt voor oplichting via piramidespel

Print
Edegem -

De lokale politie van de zone CARMA en het parket van Limburg voeren een onderzoek naar oplichting door middel van een piramidespel. Vijf twintigers uit Bree, Knokke-Heist en Edegem zijn opgepakt. Na verhoor zijn ze terug vrijgelaten. Politie en parket willen de mensen waarschuwen voor deze vorm van fraude.

Een inwoner uit Bree diende op 20 november bij politie CARMA een klacht in. Een familielid van deze persoon werd vermoedelijk opgelicht door “lmarkets live”, een organisatie die personen aanbiedt te investeren in vreemde valuta en cryptomunten. Om lid te worden vraagt men een eerste betaling van 200 dollar. Daarna volgt een maandelijkse betaling van 145 dollar.

Via bijeenkomsten worden jongeren overgehaald om nieuwe klanten aan te brengen, zodat hun maandelijkse betaling wegvalt bij het aanbrengen van twee klanten. Bij het aanbrengen van meer dan twee klanten zouden ze geld kunnen verdienen. In de aangifte was er ook sprake van beloftes voor een specifieke opleiding en een reis naar Las Vegas.

Spreker uit Edegem

Op 1 december viel de politie rond 15.00 uur binnen in een hotel in Bree waar in een vergaderzaal een infosessie van “lmarkets live” plaatsvond. De aanwezigen kregen er uitleg over het piramidesysteem. De politie arresteerde er twee sprekers uit Knokke-Heist en Edegem en drie organisatoren, een minderjarige en twee twintigers uit Bree. De politie legde beslag op enkele laptops en smartphones. Na verhoor zijn de vijf in vrijheid gesteld. Het onderzoek loopt nog.

Uit onderzoek bleek dat de website van “lmarkets live” geen of heel vage contactgegevens vermeldt. Uit informatie van de FSMA, de autoriteit voor financiële diensten en markten, blijkt dat de organisatie vermoedelijk niet over de juiste vergunningen beschikt.

Volgens politie en parket richt de organisatie zich vooral op jongeren met een grote kennissen- of vriendenkring die menen snel geld te kunnen verdienen. Aan benadeelden wordt gevraagd via het nummer 089 - 39 14 10 contact op te nemen met politie CARMA.

.

Nu in het nieuws