Opschorting voor man die vrouwen afperst via vals Facebookprofiel

Foto: REUTERS

Opschorting voor man die vrouwen afperst via vals Facebookprofiel

Print
Nijlen -

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag een 34-jarige man uit Nijlen schuldig bevonden aan het afpersen van drie vrouwen via Facebook. Hij vroeg hen naaktfoto’s, die ze hem stuurden, en zou die verspreiden als ze hem geen filmpjes bezorgden met seksuele handelingen. Een van de slachtoffers was minderjarig, waardoor de man zich ook voor het bezit van kinderporno moest verantwoorden.

De man stuurde via Facebook vriendschapsverzoeken onder een vals profiel en raakte zo bevriend met twee vrouwen, van wie een nog minderjarig was. Hij vroeg om naaktfoto’s, want anders zou hij zichzelf van het leven beroven. De vrouwen deden dit, en daarna perste hij hen af door om filmpjes te vragen waarin ze seksuele handelingen verrichten. Als ze dit niet deden, zou hij de naaktfoto’s verspreiden. Hij had zelfs een volledig script doorgestuurd dat de slachtoffers moesten uitvoeren.

Bij het onderzoek naar de gebruikte IP-adressen kon de man worden geïdentificeerd, waarop hij spontaan dezelfde feiten ten aanzien van een derde slachtoffer opbiechtte. Hij deed het om zijn frustraties te ventileren, had een moeilijke periode in zijn leven, zo verklaarde hij.

Het parket vroeg 37 maanden cel, waarvan 18 effectief. “Dit zijn bijzonder ernstige feiten die mijn cliënt allemaal met schaamte toegeeft”, pleitte meester Hans Van De Wal. “Onder een valse identiteit ging hij de virtuele wereld in, zonder na te denken over de impact van zijn daden op zijn slachtoffers. Die beseft hij nu wel. Ik vraag een opschorting van straf met probatievoorwaarden.”

Daar ging de rechtbank op in. De man moet de opgestarte therapie voor zijn seksuele problematiek verderzetten.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio