OPROEP. ‘Pendelpijn’ maakt ons niet ongelukkiger. Sta jij graag in de file?

Foto: Photo News

PROEP

OPROEP. ‘Pendelpijn’ maakt ons niet ongelukkiger. Sta jij graag in de file?

Print

Belgen pendelen gemiddeld 220 minuten per week, ofwel: 22 minuten per woon-werkverplaatsing. Slechts in acht Europese landen (van de 35 onderzochte landen) doen inwoners er langer over. Toch zorgt die relatief lange pendeltijd er volgens onderzoekers van de UAntwerpen niet voor dat we ons veel ongelukkiger voelen. Ben jij iemand die van de file een welgekomen stukje ‘me-time’ maakt?

UAntwerpen-onderzoekers Ann Verhetsel en Toon Zijlstra deden onderzoek naar ‘pendelpijn’ en gebruikten gegevens van een Europese enquête uit 2015 bij 30.000 werknemers. De onderzoekers berekenden eerst de wekelijkse reistijd voor woon-werkverkeer en analyseerden vervolgens uitspraken van de werknemers over hun fysieke gezondheid, vermoeidheid en mentale gesteldheid.

In België lijkt de pendelpijn mee te vallen: België staat op plaats 16 van de 35, pendelen doet er dus slechts iets meer pijn dan gemiddeld in Europa.

Mogelijk heeft dit met de relatief kortere afstanden te maken, maar ook: met het gevoel dat een structurele file geen straf hoeft te zijn. Ben jij iemand die het niet zo erg vindt om ’s ochtends en ’s avonds even zorgeloos in de auto te zitten, ook al gaat het traag vooruit? Maak je van pendelen een stukje ‘me-time’, en is de file best gezellig?

Reageer via onderstaand formulier. Mogelijk contacteren we je voor een getuigenis in Gazet van Antwerpen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio