‘Anarchistische kunstenaar’ riep op om spoorweg te saboteren: “Dit was potentieel gevaarlijk”

Foto: Dirk Vertommen

‘Anarchistische kunstenaar’ riep op om spoorweg te saboteren: “Dit was potentieel gevaarlijk”

Print
Mechelen -

Peter Terryn (55), een man die ondertussen verhuisd is van Mechelen naar Leuven, stond in Mechelen voor de correctionele rechtbank omdat hij via sociale media een pamflet had verspreid waarop te lezen stond hoe een spoorweg op een eenvoudige manier onklaar kon worden gemaakt.

Het parket beticht de man van het kwaadwillig belemmeren van het spoorverkeer. Er werd een principiële straf gevorderd: de opschorting van straf. “Gelukkig heeft niemand gevolg gegeven aan de oproep van meneer Terryn, maar vast staat wel dat er potentiële gevaarssituatie was gecreëerd”, zei de openbare aanklager. “Treinen die plots bruusk moeten remmen of een noodremming moeten uitvoeren, dat is potentieel gevaarlijk.”

Volgens advocaat Jos Vander Velpen is zijn cliënt geen vakbondsman die opriep tot het saboteren van de sporen, maar een anarchistische kunstenaar. “Al sinds de eind jaren negentig reageert hij op de actualiteit en op gebeurtenissen via kunstzinnige zaken. Dit is vrijheid van meningsuiting. Dit is artistieke vrijheid. Dat is een belangrijk fundamenteel grondrecht.”

Volgens de verdediging is er geen gevaar gecreëerd op het spoor. “Bovendien staat alle info waarover het eigenlijk gaat, gewoon open en vrij op het internet. Het gaat om een veiligheidssysteem dat is toegelicht, geen sabotagesysteem. Bovendien is er nergens een gevaarlijke situatie gecreëerd. Geen enkele trein heeft vertragingen opgelopen.”

De raadsman vroeg de vrijspraak. Peter Terryn zelf zei dat hij eerst gesproken heeft met werknemers van Infrabel en de NMBS en dat iedereen hem op het hart drukte dat er geen gevaar werd gecreëerd. “Het was mijn kritiek en bedenking op de sociale strijd.” Vonnis valt op 10 januari.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio