‘Mars tegen Marrakesh’ in Brussel wordt verboden

‘Mars tegen Marrakesh’ in Brussel wordt verboden

Print

De (extreem)rechtse verenigingen en jongerenafdelingen die opgeroepen hadden tot een ’Mars tegen Marrakesh’, zondag in de hoofdstad, krijgen geen toelating voor hun betoging. Rudi Vervoort, Brussels minister-president, en Philippe Close, burgemeester van Brussel-stad, zeggen dat “er geen sprake kan zijn van toe te laten dat een bruine mars in Brussel mag plaatsvinden”. Dat verbod geldt voor het hele Brusselse Gewest. De organisatie laat in een reactie weten na te denken over verdere stappen.

Voor de mars slaan studentenverenigingen KVHV en NSV de handen in mekaar met Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

“In de Gewestelijke Veiligheidsraad heeft de burgemeester van Brussel gemeld dat hij van plan was de voor zondag geplande betoging te verbieden, op basis van informatie die werd bezorgd door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene”, melden Vervoort en Close in een gezamenlijk persbericht. “Daaruit blijkt dat de manifestatie zich naar andere zones kan verspreiden. De minister-president zal daarom elke betoging verbieden in het hele gewest.”

Dit verbod heeft ook gevolgen voor andere voor zondag geplande betogingen. “De burgemeester en de minister-president roepen de betogers op contact op te nemen met de politiediensten om hun actie in alle sereniteit te verplaatsen.”

De organisatoren van de ‘Mars tegen Marrakesh’ reageren “vol verbazing” op de beslissing. “Aanvankelijk dachten wij dat deze beslissing er kwam vanwege de tragische aanslag in Straatsburg. Het probleem bleek echter niet de veiligheid van onze protesteerders te zijn, maar hun recht op de vrije meningsuiting en om zich te verenigen”, stelt Filip Brusselmans, preses KVHV-Antwerpen in een mededeling. “Dit soort praktijken doen ons alleszins denken aan de handelingen van totalitaire regimes. Als een evenement waar 45.000 burgers hun interesse voor tonen via de sociale media verboden wordt, weet je dat er een probleem is met de democratische waarden van deze politici.”

Nu in het nieuws