© EPA-EFE

Brexit-chaos compleet: partijgenoten dienen motie van wantrouwen in tegen May

Woensdag nog komt er binnen de Conservatieve partij van de Britse premier Theresa May een vertrouwensstemming tegen haar leiderschap. De vereiste 48 brieven daarvoor zijn gehaald, zo bericht de Britse openbare omroep BBC woensdagmorgen. Conservatieve parlementsleden zullen tussen 19 en 21 uur (Belgische tijd) stemmen.

jtp

Als May de vertrouwensstemming binnen haar partij niet overleeft, zal ze moeten terugtreden als partijleider en zal ze zo automatisch ook moeten aftreden als premier.

Om een motie van wantrouwen te kunnen indienen, moesten er minstens 48 aanvragen voor zijn. Dat aantal van 48 handtekeningen, 15 procent van het aantal parlementsleden van de conservatieve partij, is intussen overschreden, waardoor er dus een vertrouwensstemming zal komen over het leiderschap van May.

May werd eerste minister kort nadat de Britten in een referendum in 2016 beslisten om de Europese Unie te verlaten. Binnen haar partij moet ze het hoofd bieden aan kritiek voor het Brexitplan dat ze met de Europese Unie heeft onderhandeld.

“Betwisten met alles wat ik heb”

May zelf bracht woensdagochtend een statement uit als reactie op de vertrouwensstemming. Ze zegt dat ze de motie van wantrouwen met alles wat ze heeft zal betwisten. Ze zegt dat ze al jaren een trouwe partijsoldaat is, die de leiding van het land in handen heeft genomen. “Ik geloof in een conservatieve visie voor een betere toekomst. Dit is een cruciaal moment in onze geschiedenis, om onze grenzen, jobs en geld terug te nemen. De Britten willen dat we verder gaan. Dat is de prioriteit van de bevolking. Dat zou ook de prioriteit van de Conservatieve Partij moeten zijn”, gaat ze verder in de verklaring die ze gaf voor haar ambtswoning in Downing Street 10.

“Een Brexit geven waar voor is gestemd. Ik sta klaar om de job af te maken.” Volgens May betekent het uitdagen van haar als partijleider een risico op het vertragen of mislukken van de Brexit. “Nu van leider veranderen zet onze toekomst op het spel.”

May zei ook nog dat “de Brexit binnen ons bereik ligt”, en dat ze bij haar ontmoetingen met andere Europese leiders dinsdag vooruitgang had geboekt.

MEER OVER Brexit

Nu in het nieuws