Honderden agenten houden klopjacht op gewonde schutter aanslag kerstmarkt Straatsburg, verdachte riep “Allah akbar”

Print

Beelden schietpartij Straatsburg

Nabij de kerstmarkt in het centrum van de Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond zeker drie doden en dertien gewonden gevallen nadat een man met een automatisch wapen in het rond begon te schieten. De dader is nog op de vlucht. Het dreigingsniveau in Frankrijk werd verhoogd, de onderzoekers gaan uit van een terreurmotief.

OPROEP. Bent u in Straatsburg of kent u iemand die daar verblijft? Laat het ons weten via mail

De schietpartij vond dinsdag rond 19.50 uur plaats in het centrum van de stad, nabij de kerstmarkt. Een man schoot op drie plaatsen - de rue des Orfèvres, place Gutenberg en de pont du Corbeau - met een automatisch wapen op een menigte, waarop paniek uitbrak. De man viel ook mensen aan met een mes.

Er vielen 3 doden en 13 gewonden. Een van de dodelijke slachtoffers is een toerist uit Thailand. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangkok bevestigd. Het gaat om een man van 45 die samen met zijn vrouw op vakantie was in Frankrijk. Het paar was nog maar enkele uren voordien aangekomen.

Van de gewonden zijn er 6 in kritieke toestand. Aanvankelijk was er sprake van 4 en daarna 3 doden. Woensdagochtend werd die dodenbalans bijgesteld naar 2. Daarna werd die weer bijgesteld naar 3: volgens procureur Rémy Heitz zijn er 2 doden gevallen, een derde persoon is hersendood verklaard.

Er zouden geen Belgen bij de slachtoffers zijn.

Dader nog op de vlucht

De man schoot ook op militairen die de kerstmarkt beveiligden. Zij schoten terug en hebben de dader kunnen raken, waarna die op de vlucht sloeg. Hoe ernstig de man gewond is, is niet duidelijk.

De schutter is intussen ook geïdentificeerd. Het gaat om de 29-jarige Cherif Chekat uit Straatsburg, die daar ook geboren werd, die bekendstond bij de autoriteiten als een gevaar voor de staatsveiligheid. De schutter moest zich normaal dinsdagochtend aanbieden bij de politie, in het kader van een onderzoek naar overvallen en een moordpoging. Verschillende anderen werden in dat onderzoek wel opgepakt, maar hij daagde niet op en de ordediensten troffen hem ook niet thuis aan. Bij een huiszoeking werden granaten aangetroffen. De man werd al de hele dag door de autoriteiten gezocht voor hij ‘s avonds toesloeg nabij de kerstmarkt.

Honderden agenten houden klopjacht op gewonde schutter aanslag kerstmarkt Straatsburg, verdachte riep “Allah akbar”
Foto: REUTERS

Na de schietpartij bedreigde de gewonde schutter een taxichauffeur. Aan die taxichauffeur zou de schutter gezegd hebben dat hij “tien mensen had vermoord”. Toen hij nadien weer uit de taxi stapte, volgde een vuurgevecht, maar de verdachte kon wegvluchten.

De man is sinds de schietpartij dinsdagavond dus nog op de vlucht. Meer dan 600 agenten zijn volop bezig met een klopjacht op de man. Er worden ook helikopters ingezet. Het is niet duidelijk of de schutter zich nog in Straatsburg bevindt of niet. Meerdere snelwegen in en rond de Franse stad zijn intussen wel afgesloten. Mogelijk kon hij wegvluchten naar Duitsland. De Duitse politie controleert meerdere grensovergangen met Frankrijk. Daardoor moeten pendelaars rekening houden met wachttijden tot anderhalf uur aan de grensovergangen. Ook de voetgangers- en fietsersbrug over de Rijn die Straatsburg met Kehl met elkaar verbindt, wordt gecontroleerd.

Geen link met ons land

Volgens het OCAD, dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert, is er geen link tussen de schietpartij in Straatsburg en ons land. “Een aanpassing van het dreigingsniveau is met andere woorden niet aan de orde”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Honderden agenten houden klopjacht op gewonde schutter aanslag kerstmarkt Straatsburg, verdachte riep “Allah akbar”
Foto: AFP

Evacuatie van de stad

Straatsburg ging na de schietpartij een tijdje in lockdown. Na middernacht werd de binnenstad geëvacueerd. In de loop van de nacht werd de lockdown opgeheven, maar burgers werd wel aangeraden alert te blijven en de instructies van de veiligheidsdiensten te volgen. Minister Castaner kondigde intussen de noodtoestand af en heeft het dreigingsniveau verhoogd, wat scherpere grenscontroles en controles van kerstmarkten toelaat, om eventueel kopieergedrag te voorkomen. Er komen ook meer militairen op straat.

De schietpartij wordt intussen onderzocht als een terreurdaad. Rekening houdend met de geviseerde locatie, de door de dader gebruikte werkwijze, zijn profiel en de verschillende getuigen die zeggen dat ze de verdachte ‘Allah Akbar’ hebben horen roepen, werd de antiterreursectie van het parket van Parijs ingeschakeld”, zegt de Parijse procureur Rémy Heitz.

“De dader was niet gekend voor misdrijven in verband met terrorisme. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis werd een radicalisering vastgesteld. Op basis daarvan werd hij in de gaten gehouden”, zegt Laurent Nunez, staatssecretaris onder de minister van Binnenlandse Zaken

Voor Roland Ries, burgemeester van Straatsburg, is er geen twijfel mogelijk: “Het gaat hier ontegensprekelijk om een aanslag”, zei hij woensdag. Volgens de burgemeester is het absoluut noodzakelijk dat woensdag in het teken staat van de rouw.

Er werd intussen een onderzoek geopend naar moord en poging tot moord met terroristisch karakter en deelname aan een terroristische criminele organisatie. Intussen werden ook al 4 mensen uit de omgeving van Cherif Chekat opgepakt.

Honderden agenten houden klopjacht op gewonde schutter aanslag kerstmarkt Straatsburg, verdachte riep “Allah akbar”
Foto: EPA-EFE

Eén van de grootste kerstmarkten van Europa

De kerstmarkt van Straatsburg is één van de grootste van Europa en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het historisch centrum van de stad, waar de kerstmarkt zich bevindt, is omgeven door water. Op iedere brug waren beveiligingsposten waar bezoekers hun tassen moesten laten controleren.

In de Franse stad bevindt zich ook het Europese Parlement. Eén week per maand zitten de Europarlementsleden daar in plaats van in Brussel. Dat was net deze week het geval. Vlaams politica en Europarlementslid Hilde Vautmans was aanwezig in Straatsburg en moest zich verschuilen in een restaurant tijdens de schietpartij.

Of het parlement een doel was van de aanval, is niet duidelijk. .”

.

Nu in het nieuws