Parket verzwaart aanklacht in onderzoek naar fatale studentendoop Reuzegom, club stopt ermee na drama

Print

De Leuvense studentenclub Reuzegom, voor Antwerpse studenten in Leuven, bestaat niet meer. Student en lid Sanda Dia (20) uit Edegem overleed in het ziekenhuis nadat een extreme doop verkeerd afliep. Het onderzoek gaat intussen ook verder dan de dood van de student. Het parket verzwaart de aanklacht met ‘onterende behandeling’, ook tegenover de twee andere studenten die gedoopt werden. Eerder was er enkel sprake van toediening van schadelijke stoffen en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.

John Maes, de advocaat van enkele leden van Reuzegom, bevestigt dat de club is ontbonden. “Dat gebeurde nagenoeg onmiddellijk na de fatale feiten van vorige week. Reuzegom was om een feitelijke vereniging die nu niet meer bestaat”. De studentenclub werd in 1946 opgericht door onder meer Hugo Schiltz. De naam verwijst naar de “Reuzekes van Borgerhout”.

Maes ontkent ook mediaberichten dat zijn cliënten geen contact willen met de familie van de student die tijdens de doop om het leven kwam. “Men moet begrijpen dat ook deze studenten volledig van de kaart zijn door wat er gebeurd is. Er is bij hen zeker bereidheid om hierover te praten met de familie als deze daar behoefte aan hebben.”

Vissaus

Sanda Dia (20), een student burgerlijk ingenieur uit Edegem, belandde in een coma nadat hij een te grote hoeveelheid vissaus innam, samen met enkele andere schachten in Vorselaar. Hij overleed donderdag in het ziekenhuis.

De verzwaring van de aanklacht is het gevolg van doorgedreven speurwerk naar de precieze omstandigheden van de studentendoop van de club Reuzegom. De politie heeft de twee andere slachtoffers, een 19-jarige uit Hove en een 20-jarige uit Zandhoven, opnieuw verhoord. En daar kwamen nieuwe elementen naar boven. Op basis van die verklaringen moet het onderzoek volgens het parket worden uitgebreid met de kwalificatie ‘onterende behandeling’.

De feiten duurden urenlang en het parket meent dat er sprake is van strafbare feiten tegenover de twee slachtoffers. In totaal werden drie jongens op de proef gesteld tijdens de studentendoop. Sanda D. is de enige die overleed, de twee andere jongens mochten na een opname in het ziekenhuis naar huis.

Op dit ogenblik werd niemand in verdenking gesteld. Het autopsieverslag is pas volledig als er een resultaat is van het toxicologisch onderzoek. Dat kan nog enkele weken duren.

(Lees verder onder de video.)

Video: ATV

De vertegenwoordigers van alle in Leuven actieve studentenclubs kwamen dinsdag achter gesloten deuren bij KU Leuven-rector Luc Sels samen. Die eiste dat de clubs het ondertussen aangescherpt charter met de universiteit ondertekenden. Alle studentenclubs die deel uitmaken van het Seniorenconvent gingen akkoord.

.

Nu in het nieuws