© BELGAONTHESPOT

DISCUSSIE. Dankzij baarmoedertransplantatie kan nu ook een man zwanger worden. Maar is dat een goede zaak?

Een vrouw die zonder baarmoeder is geboren, kan nu via transplantatie toch een kind dragen. Strikt gezien kan zelfs een man een baarmoeder ingeplant krijgen. Maar wat met het ethische aspect van deze medische primeur?

ph

Lees ook: Voor het eerst baarmoeder getransplanteerd in België

Een team van dokters onder leiding van gynaecoloog Steven Weyers, diensthoofd van de Vrouwenkliniek van UZ Gent, heeft bij een patiënte een baarmoeder ingeplant van een andere vrouw die hersendood werd verklaard.

Deze ontwikkeling zet veel van wat we weten over zwangerschap, op z’n kop. In principe kan een baarmoeder zelfs bij een transgender worden ingeplant en kan een man dus zwanger worden. “Maar met deze vraag zitten we al heel veel stappen verder dan waar we nu vandaag zitten in het UZ”, zegt Weyers. “Er moet de komende jaren een politiek debat worden gevoerd: aan wie bied je dit aan? Een transvrouw kan ook vragen om een baarmoeder in te laten planten om zwanger te worden.”

Wat vindt u? Is het een stap te ver om de medische wetenschap volledig ten dienste te stellen van transgenders? Of kan het net een verrijking betekenen om ook op deze manier het ‘vrouw-zijn’ te beleven?

Reageer via onderstaand invulformulier. Een selectie van de reacties bundelen we woensdag in Gazet van Antwerpen.