© Belga

Franse president Macron belooft stijging minimumloon na zware protesten van ‘gele hesjes’

De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd dat het minimumloon met 100 euro per maand wordt opgetrokken. De maatregel zal de werkgevers niets kosten, zo zei hij maandagavond in een dertien minuten durende televisietoespraak over de eisen van de “gele hesjes”. Macron liet ook weten een “sociale en economische noodtoestand” te zullen afkondigen.

Nog volgens de president zullen de geplande belastingverhogingen op pensioenen niet van toepassing zijn op wie minder dan 2.000 euro verdient. Werkgevers die het zich kunnen veroorloven worden voorts opgeroepen om hun werknemers een speciale eindejaarsbonus te geven, die zal vrijgesteld worden van belastingen en sociale lasten.

Demonstranten met fluorescerende gele hesjes zorgen al sinds midden november voor blokkades en manifestaties in heel Frankrijk. Het protest was aanvankelijk gericht tegen de geplande stijgingen van de benzine- en dieselprijzen, maar is intussen geëvolueerd naar een veel breder, anti-regeringsprotest. Hier en daar wordt ook het ontslag van Macron gevraagd.

Deze vier maatregelen kondigde Macron aan:

- Het minimumloon stijgt met 100 euro netto per maand - een maatregel waar minister van Arbeid Muriel Pénicaud zich nog tegen verzet had omdat dit jobs zou vernietigen.

- Vanaf januari moeten geen sociale bijdragen of belastingen meer betaald worden op de overuren - een maatregel die president Nicolas Sarkozy had ingevoerd maar François Hollande weer afvoerde en normaal in september 2019 van kracht zou worden.

- Alle bedrijven die de ruimte hebben, kunnen een eindejaarspremie uitbetalen aan hun werknemers waarop ze geen sociale bijdragen of belastingen moeten betalen.

- Gepensioneerden die minder dan 2.000 euro ontvangen, moeten vanaf januari de verhoogde sociale bijdrage niet meer betalen.