Oppositie vraagt vertrouwensstemming in het parlement: “Er is geen regering meer”

Peter De Roover en Meryame Kitir Foto: Belga

Oppositie vraagt vertrouwensstemming in het parlement: “Er is geen regering meer”

N-VA vraagt aan wat zij de “nieuwe regering” noemen om een regeringsverklaring op te stellen en om een vertrouwensstemming in het parlement. “We willen weten in welk politiek spel we zitten voor we het parlementaire werk verderzetten”, aldus Peter De Roover. Ook oppositiepartijen sp.a en Vlaams Belang vinden dat de regering Michel II eerst ter stemming in het parlement moet komen. Premier Charles Michel heeft die vraag nog niet beantwoord, maar hij gaat alvast wel ontmoetingen hebben met de verschillende democratische fracties. Dat zegt de woordvoerder van de eerste minister.

Het kabinet van premier Charles Michel (MR) zal vandaag de agenda bepalen en de contacten leggen voor de ontmoetingen vanaf morgen met de verschillende democratische fracties in het parlement. Premier Michel had zaterdagavond, toen hij de doorstart van de regering zonder N-VA bekendmaakte, al aangekondigd dat hij consultaties met het parlement zou opstarten. Dat moet duidelijkheid scheppen over de manier van werken tijdens de komende maanden. De premier schoof zelf veiligheid, klimaat en koopkracht naar voren als prioriteiten.

N-VA: “Coalitie moet asap vertrouwen vragen”

Intussen hebben verschillende partijen al om een vertrouwensstemming gevraagd. N-VA wil dat de oranje-blauwe coalitie “zo snel mogelijk” het vertrouwen vraagt van het parlement. Dat bevestigt Kamerfractieleider Peter De Roover. “Dat is maar het basisfatsoen, denk ik.”

Volgens de voormalige coalitiepartner is de oranje-blauwe ploeg géén verderzetting van de regering Michel-I, maar wel degelijk een nieuwe regering. En die moet het vertrouwen krijgen in het parlement en een nieuwe regeringsverklaring opstellen, vindt De Roover.

“Ik stel vast dat minister Peeters heeft gezegd dat het geen copy-paste wordt van Michel-I, dat de regering maar een meerderheid van 52 op 150 zetels heeft, dat er nieuwe namen op nieuwe bevoegdheden staan en dat ook minister De Block al een koerswijziging heeft aangekondigd. Reden genoeg om klaar te stellen wat de situatie nu precies is, zodat we het parlementaire werk zo snel mogelijk kunnen hervatten.”

De Vlaams-nationalisten willen “zo snel mogelijk” overgaan tot een vertrouwensstemming in het parlement, en vragen ook een nieuwe regeringsverklaring. “Dit is een nieuwe regering. Anders had Kris Peeters niet moeten zeggen dat ze nu nieuwe accenten gaan leggen”, zegt De Roover. “Als fractieleider van de grootste fractie in het parlement, zou ik wel eens willen weten wat die accenten zijn. Dat is maar het basisfatsoen, denk ik.”

Sp.a: “België heeft geen regering meer”

Ook sp.a vraagt een vertrouwensstemming in het parlement. Sp.a heeft zich maandag op het bureau gebogen over de politieke situatie na de ontbinding van de regering-Michel. “Na het bedroevende schouwspel van de voorbije weken is het voor sp.a zonneklaar: België heeft eigenlijk geen regering meer. Charles Michel heeft geen meerderheid en hij heeft het vertrouwen van het parlement niet”, klinkt het.

Oppositie vraagt vertrouwensstemming in het parlement: “Er is geen regering meer”
Meryame Kitir Foto: Photo News

“De partijen van wijlen de regering-Michel hebben het land in onzekerheid achtergelaten”, zeggen partijvoorzitter John Crombez en Kamerfractieleidster Meryame Kitir. “Maar de mensen kunnen geen zes maanden wachten op oplossingen voor de problemen waarmee ze geconfronteerd worden op het vlak van koopkracht, pensioenen of zorg. Daarom zal sp.a concrete voorstellen doen in het parlement en daarrond steun zoeken.

Wij willen de mensen weer zekerheid geven.” Zo wil sp.a meerderheden zoeken voor bijvoorbeeld de btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6 procent. “Tienduizenden mensen kwamen de afgelopen maanden op straat omdat ze hun facturen niet meer kunnen betalen en omdat ze het niet eens zijn met de afbraakpolitiek van deze regering in de pensioenen, de gezondheidszorg of het klimaatbeleid”, aldus nog sp.a.

Vlaams Belang: “Parlement hoogdringend bijeen roepen”

Vlaams Belang vraagt dat de nieuwe oranje-blauwe coalitie het vertrouwen vraagt van het parlement. Kamerlid Barbara Pas vraagt in een brief aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke om het halfrond “hoogdringend” bijeen te roepen. Eerder riepen ook sp.a en N-VA op tot een vertrouwensstemming.

Oppositie vraagt vertrouwensstemming in het parlement: “Er is geen regering meer”
Barbara Pas Foto: BELGA

“Het Vlaams Belang stelt vast dat de regering Michel II vandaag amper nog over een derde van de Kamerzetels beschikt en dus onmogelijk kan doen alsof er niets gebeurd is en gewoon overgaan tot de orde van de dag”, klinkt het bij de partij. In een brief aan Kamervoorzitter Bracke vraagt Kamerlid Barbara Pas dat er “zo snel mogelijk” een plenaire zitting bijeengeroepen wordt. De premier moet daar volgens Pas “toelichting geven bij het gewijzigde regeerprogramma om vervolgens het vertrouwen te vragen”.

“Het lijkt ons opportuun dat de eerste minister zijn grondig gewijzigde regering waarvan de deel uitmakende partijen nog slechts een derde van de kiezers vertegenwoordigen, het vertrouwen van de Kamer vraagt”, aldus Pas.

Ook PS vraagt duidelijkheid

Ook de franstalige socialisten eisen nu duidelijkheid van premier Michel. “Wij willen weten van waar hij komt, waar hij staat en waar hij naartoe gaat”, klinkt het. De PS-fractieleider vraagt dat Conferentie van voorzitters met spoed samenkomt. Dat orgaan leidt de werkzaamheden in de Kamer.

Beke: “Nog geen sprake van nieuwe regering”

Eerder op de dag stelde CD&V-voorzitter Wouter Beke nog dat er geen sprake is van een nieuwe regering. Volgens Beke is de oranje-blauwe coalitie “een bestaande regering waar een partij ontslag heeft uit genomen en een aantal mensen vervangen zijn”.

Nu in het nieuws