Britse premier Theresa May: “Stemming over Brexit wordt uitgesteld”

Foto: AFP

Britse premier Theresa May: “Stemming over Brexit wordt uitgesteld”

Print

De Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis bevestigd dat de cruciale stemming over het Brexit-akkoord wordt uitgesteld. Ze gaat bijkomende garanties zoeken voor de Ierse backstop-regeling.

Theresa May leidt uit de debat van de afgelopen dagen af dat haar akkoord met de EU brede steun krijgt, maar voornamelijk over de Ierse backstopregeling heerst volgens haar nog diepe verdeeldheid. “Bij een stemming zou het akkoord verworpen worden”, zei ze.

Daarom stelt ze de stemming uit en zal ze bij de EU meer garanties zoeken voor de Ierse backstopregeling. Maar ze is ook duidelijk: een akkoord zonder de backstop is niet mogelijk. De Ieren willen geen harde grens, klinkt het.

May is ervan overtuigd dat ze nog een meerderheid voor het Brexit-akkoord kan vinden, met bijkomende garanties voor de backstop. Wie een Brexit wil, moet volgens May bereid zijn om een compromis te sluiten. Een nieuw referendum zou volgens haar het land opnieuw verdelen. “We moeten het resultaat respecteren en daarbij jobs en de economie beschermen”, zegt de premier.

Wat is de backstop? Uit het voorlopige Brexit-akkoord blijkt dat het Verenigd Koninkrijk met de EU een “gemeenschappelijk douanegebied” wil inrichten als noodoplossing. Dat komt tot stand mocht er in de overgangsperiode tot eind 2020 geen sluitend handelsakkoord worden gesloten dat een zachte grens tussen Ierland en Noord-Ierland respecteert. Zo zouden in Noord-Ierland meer Europese regels kunnen gelden dan in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het VK kan die noodoplossing bovendien niet eenzijdig stopzetten.

Unilateraal Brexit-proces stopzetten

Eerder vandaag raakte ook bekend dat Het Verenigd Koninkrijk unilateraal kan beslissen om het Brexit-proces stop te zetten. Dat zegt het Europees Hof van Justitie maandag in een nieuw arrest. De beslissing heeft geen onmiddellijke impact, maar kan in een later stadium belangrijk blijken.

Nu in het nieuws