Verkiezingen 2018 - Jouw gemeente

Dag op dag: zes jaar geleden was Antwerps bestuursakkoord al rond

Foto: DRIES LUYTEN

Dag op dag: zes jaar geleden was Antwerps bestuursakkoord al rond

Print

In het Museum aan de Stroom stelde een opgetogen Bart De Wever (N-VA) zes jaar geleden op 10 december zijn coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld en hun bestuursakkoord voor. Met de titel ‘Respect voor A’ van het nieuwe bestuursakkoord werd de toon van de volgende zes jaar direct gezet. “Er breekt vanaf 1 januari een nieuwe periode aan in Antwerpen met een heel andere coalitie en gewijzigde politieke situatie”, zei De Wever toen.

De partijen schoven op dinsdag 11 december dan hun schepenen naar voor. De nieuwe coalitie begon bij N-VA met naast burgemeester De Wever, schepenen Liesbeth Homans, Koen Kennis, Ludo Van Campenhout, Rob Van de Velde en Nabilla Ait Daoud. Ait Daoud was de grote verrassing. Marc Van Peel en Philip Heylen volgden zichzelf op als schepenen voor CD&V. Claude Marinower werd voor Open Vld schepen van Onderwijs.

Over wanneer de huidige onderhandelingen met N-VA, sp.a en Open Vld zullen afgerond zijn, is het koffiedik kijken. Er wordt bijna dagelijks onderhandeld. Sommige onderhandelaars hoopten om alles rond te krijgen voor de laatste gemeenteraad van deze legislatuur op maandag 17 december. Toch lijkt die deadline steeds meer te verschuiven naar Kerstmis. Niemand ziet het zitten op ergens tussen Kerstmis en nieuwjaar te landen. Het is dan moeilijk om mensen op te trommelen voor ledencongressen om het bestuursakkoord en de schepenambten goed te keuren. De nieuwe gemeenteraad wordt normaal geïnstalleerd op maandag 7 januari.

De onderhandelaars zouden momenteel ergens in het midden zitten van de formatienota van burgemeester De Wever. Enkele moeilijke hoofdstukken als mobiliteit, sociale zaken en diversiteit zouden al zijn besproken, maar nog lang niet afgeklopt. Met nog twee weken voor Kerstmis neemt de tijdsdruk nu wel toe.

Verkiezingsnieuws