© AP

© Photo News

1 / 2

Eerste ‘gele hesjes’ opgepakt in Brussel: al 50-tal arrestaties

In de Wetstraat zijn de eerste gele hesjes opgepakt door de Brusselse politie. Het gaat om een drietal mensen, die eerst gecontroleerd werden en geboeid in een politiewagen werden gestoken. Dat gebeurde zonder enige vorm van geweld. In totaal zijn er zaterdagvoormiddag al een vijftigtal personen gearresteerd, meldt de Brusselse politie. Dat gebeurde zowel in de Brusselse treinstations als in de Europese wijk.

jvh

“We controleren iedereen die naar Brussel komt om deel te nemen aan de actie van de ‘gele hesjes’”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Wie verdachte of gevaarlijke voorwerpen bij heeft, wordt administratief aangehouden. Voorlopig gaat het om een vijftigtal personen.”

De Brusselse politie is zaterdag zowel in uniform als in burger in groten getale aanwezig op het terrein en houdt de situatie ook via de sociale media nauw in de gaten. Voorlopig is alles nog rustig in de hoofdstad.

Een eerste betoging van Franse ‘gele hesjes’ vond zaterdagochtend al plaats op de E40 net over de grens. De snelweg is er volledig versperd, alle verkeer in de richting van Frankrijk moet in Adinkerke afrit 1 nemen. Ook de grensovergang op de E19 in het Waalse Hensies was al een tijdje geblokkeerd.

Massale politie-inzet

De concrete eisen van de beweging zijn niet klaarhelder, al is het wel duidelijk dat de onvrede om meer draait dan de loutere brandstofprijzen. Op enkele Facebook-pagina’s wordt van de regering onder meer een dubbele loonindexering geëist, net als een verhoging van het minimumloon, de invoering van het recht voor de bevolking om verkozenen uit hun functie te zetten, de vermindering van de belasting op energie en beter openbaar vervoer.

De Brusselse politie nam het zekere voor het onzekere. Het politiedispositief op het terrein werd versterkt, zowel qua personeel als qua middelen, zo meldde de politie donderdag. Zowel de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene als de andere Brusselse politiezones, de federale politie zetten mensen en middelen in. Volgens een aantal media zou het in totaal om een 1.000 politiemensen gaan.

Daarnaast wordt ook sterk ingezet op Open Source Intelligence (OSINT). Alle gegevens op internet en de sociale media over de ‘gele hesjes’ worden geanalyseerd en verspreid onder de verschillende diensten. Zaterdag zet de politie een Real Intelligence Center op poten, waar het personeel dat op OSINT werkt, de informatie op internet en sociale media in realtime opvolgt en die gegevens doorgeeft aan de politiemensen op het terrein.

Nu in het nieuws