Prijzen van benzine en diesel worden volgend jaar niet geïndexeerd

Foto: Photo News

Prijzen van benzine en diesel worden volgend jaar niet geïndexeerd

Print

De prijzen van benzine en diesel worden volgend jaar niet geïndexeerd. Dat is binnen de ministerraad overeengekomen, bevestigen regeringskringen.

De prijs van brandstof is een van de strijdpunten van de zogenaamde gele hesjes. Eerder deze week had premier Charles Michel een onderhoud met een aantal vertegenwoordigers van die beweging.

De gele hesjes hebben hun eerste slag thuis gehaald. Al twee weken protesteren ze tegen de hoge brandstofprijzen. Het protest is begonnen in Frankrijk, waar de regering Marcon al afzag van een verhoging van de diesel- en benzineprijzen. Nu heeft ook bij ons de regering Michel beslist af te zien van de geplande indexering van de brandstofprijzen.

“Bij haar aantreden had de regering aangekondigd jaarlijks de brandstofprijzen te indexeren om de staatskas te stijven”, zegt Johan Mattart van de brandstoffenfederatie Brafco. “Dat hebben ze ook effectief gedaan. Er waren jaarlijkse stijgingen van gemiddeld anderhalf procent per jaar.”

Voor volgend jaar ziet de regering daar dus van af. Reden: België wil zich qua taxatie op gelijke lijn zetten met de rest van Europa. Wij zijn samen met Luxemburg koploper in de taxatie van de brandstofprijzen. Aan de beslissing om niet te indexeren hangt wel een prijskaartje van 90 miljoen euro.

Nu in het nieuws