© jvdp, rr

Guy Mortier en Sigrid Spruyt presenteren ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’ in Antwerpen

Vrijdagavond (vanavond) om 20 uur vindt ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’ plaats in meer dan 60 bibliotheken tegelijk. In Antwerpen kunnen taalliefhebbers terecht op twee locaties: bibliotheek De Poort in Berchem en het diamantmuseum DIVA waar het Modemuseum (MoMu) en DIVA hun krachten bundelen. Vaste bibliotheekklant Guy Mortier, oud-hoofdredacteur van het weekblad Humo, is in Berchem de presentator van dienst, bij DIVA neemt oud-nieuwsanker Sigrid Spruyt de taak op zich.

doro

Het Groot Dictee Heruitgevonden’ is een speelsere vorm van het originele ‘Groot Dictee Der Nederlandse Taal’ en werd opgesteld voor een breed publiek. Iedereen die houdt van taal en de doorsnee taalregels kent, kan - gratis - zijn kans wagen. Omwille van het beperkte aantal plaatsen, is inschrijven vooraf noodzakelijk.

Nadat het ‘Groot Dictee der Nederlandse Taal’ in 2016 ophield te bestaan, zocht de stedelijke bibliotheek van Mechelen naar een nieuwe formule, afgestemd op het bibliotheekpubliek. De eerste editie van ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’ in 2017 was een groot succes in de Dijlestad. Voor de tweede editie stappen nu meer dan 60 bibliotheken, verdeeld over Brussel en Vlaanderen, in het initiatief. Ze spelen het taalspel allemaal op hetzelfde moment met dezelfde tekst.

Het gaat niet alleen om correct spellen. Taalplezier en creativiteit staan centraal. Om de gouden of zilveren pen te winnen, hebben de deelnemers vooral fantasie en taalvaardigheid nodig. Omdat het aan het eind heel spannend wordt, spelen ook de zenuwen een rol.

De jonge auteur Ans De Bremme schreef de grappige tekst die de deelnemers als opdracht krijgen voorgeschoteld. Omdat de bibliotheek van het Antwerpse ModeMuseum tijdens de renovatiewerken tijdelijk onderdak vond bij DIVA, bundelen beide musea de krachten voor de organisatie van het dictee op deze locatie.

Tips om te Doen!