Bouwbedrijf dreigt met miljoenenclaim tegen stad Antwerpen en De Lijn in conflict rond vertraging werken Leien

TramContractors, het aannemersconsortium rond het Nederlandse bouwbedrijf BAM, wil een miljoenenclaim indienen tegen De Lijn, het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Antwerpen. Dat gebeurt vanwege een aanslepend conflict over de vertraagde werken op de Antwerpse Leien, het zogenaamde Noorderlijn-project. Dat meldt De Tijd.

De Antwerpse binnenstad is al jaren een grote werf. Het Noorderlijn-project maakt het noorden van Antwerpen beter bereikbaar met een nieuwe tramlijn, maar omvat ook de heraanleg en de ondertunneling van de Leien en de renovatie van het Operaplein en de Franklin Rooseveltplaats.

De Lijn, AWV en de stad Antwerpen zijn de drie opdrachtgevers. In 2015 gaven ze het contract ter waarde van 200 miljoen euro aan bouwbedrijf TramContractors.

Al van bij het begin van de werken in 2016 was er discussie rond de verantwoordelijkheid voor het ontwerp. De overheden vonden dat TramContractors verantwoordelijk was voor het volledige ontwerp van de werken, terwijl het bedrijf vond dat de opdrachtgevers het basisontwerp moesten opstellen met de architect. Uiteindelijk gebeurde dat ontwerp niet goed, waardoor problemen rezen bij de uitvoering.

Onvoorziene obstakels

In februari raakte bekend dat de werken op en onder het Operaplein vertraging hadden opgelopen. Dat kwam naar verluidt omdat de aannemer ondergronds op onvoorziene obstakels was gestoten. Het einde van het project, normaal in 2019, werd daardoor bijna een jaar uitgesteld. Daardoor werd ook de ‘knip’ in de Leien noodgedwongen verlengd.

TramContractors wil nu de bijkomende kosten voor de vertraging recupereren van opdrachtgevers De Lijn, AWV en de stad Antwerpen. Het consortium dreigt met een monsterclaim, vernam De Tijd. Er circuleren bedragen van 120 tot 150 miljoen euro.

Nu in het nieuws