© BELGAIMAGE

Kinderen hebben online vrij spel: ouders kennen er toch niets van

Zes op de tien Belgische jongeren zeggen dat hun ouders niet letten op wat ze doen op Facebook en co. En dat ze bijna nooit ingrijpen in hun smartphonegebruik. Dat blijkt uit een bevraging bij zo’n duizend jongeren tussen 12 en 24.

“Veel ouders zien inderdaad voor zichzelf geen rol weggelegd in de digitale opvoeding van hun kind”, zegt experte Elke Boudry van Mediawijs. “Ze zien hoe snel hun kinderen kunnen swipen en switchen, en dat schrikt af.”

Gemiddeld checkt een Belgische jongere zijn gsm 47 keer per dag en spendeert hij dagelijks meer dan anderhalf uur op sociale media. De resultaten worden vandaag voorgesteld op het Symposium Gezond Opgroeien in Digitale Tijden.

© RR

Toch is het vooral het risico op verslaving waarmee ouders zich anno 2018 moeten bezighouden, zegt professor Lieven De Marez (UGent). “De gewoonten die ze als tiener kweken, kunnen jongeren later parten spelen, op de universiteit of op het werk.”

Het is als puber dat je dus leert om je te concentreren, om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Dat lukt niet met een smartphone die continu piept.

Hoe moet je het dan duidelijk maken. “Zeg hoe vaak zoon of dochter op de smartphone zit en waarom dat een probleem is. Maak nadien samen afspraken over hoe het beter kan.”

Nu in het nieuws