Politie bewuster over mensenrechten

Foto: BELGA

Politie bewuster over mensenrechten

Print
Mechelen -

Het vormingsproject dat al 8.200 personeelsleden van de politie sinds 2014 volgden in Kazerne Dossin in Mechelen, werpt vruchten af. Na de vorming blijken politieagenten gevoeliger voor mensenrechten en passen ze hun gedrag sneller aan.

Dagelijks worden politieagenten geconfronteerd met ethische dilemma’s tijdens het uitoefenen van hun beroep. Daarom startte Kazerne Dossin in 2014 in samenwerking met de politie het vormingstraject ‘Holocaust, politie en mensenrechten’. Deze vorming bestaat uit een rondleiding in het museum met aandacht voor de rol van de politie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met die kennis gaan ze aan de slag met praktijkvoorbeelden uit hun eigen werking. Het traject maakt sinds 2016 verplicht deel uit van de politieopleiding.

Sinds het begin vier jaar geleden namen 8.200 politiemensen deel aan de vorming. Uit een onderzoek van de VUB naar de effectiviteit blijkt nu dat 90% zegt iets aan de opleiding te hebben gehad. 70% geeft dan weer aan dat de opgedane inzichten bruikbaar zijn tijdens het werk en 55% zegt op weg te zijn gezet om dingen anders aan te pakken. Na afloop nemen deelnemers eventueel wangedrag van een collega ook ernstiger en zijn ze minder geneigd zich kritiekloos neer te leggen bij gezag. Volgens het onderzoek heeft de vorming ook een effect op lange termijn.

“De integriteit en eerbied voor de mensenrechten maken een belangrijk deel uit van het politieberoep”, zegt Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie. “De resultaten tonen nu dat deze vorming opnemen in de basisopleiding absoluut de juiste keuze was.”

Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek vult aan. “De cijfers inspireren ons om op de ingeslagen weg verder te gaan. Driekwart van onze mensen volgde de vorming intussen. De anderen zijn de komende maanden aan de beurt.”

Ook Kazerne Dossin is tevreden. “Het vormingstraject zorgt duidelijk voor een duurzaam resultaat. Dat is een teken dat we zo moeten voortdoen. Daarnaast bekijken we ook de mogelijkheid om intensievere vormingen en opvolgtrajecten aan te bieden omdat we merken dat vooral bij oudere politiemensen daar veel vraag naar is”, zegt Klaartje De Boeck van Kazerne Dossin.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio